Paluszki z serem żółtym, papryką i kminkiem



Idealne do barszczyku czerwonego jak również paluszki można chrupać same jako przekąska. Ja w przepisie wykorzystuję jako posypkę ser żółty, paprykę i kminek, jednak wszystko zależy od smaku. Można posypać tym co się lubi.

  • 300 g maki
  • 150 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany
  • ser żółty
  • sól, ostra papryka w proszku, kminek
  • 1 jajo

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto czyli mąkę, margarynę, żółtka, śmietanę oraz łyżeczkę soli wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy 40s./ obr.5- 6.

Następnie nastawiamy na wyrabianie ciasta 2 min/poz. Thermomix/obr. Interwał.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Można wieczorem zrobić ciasto a rano zrobić paluszki.

Po tym czasie wyciągamy schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek i wycinamy paluszki. Następnie każdy paluszek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem, serem zółtym i papryką.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok 15 minut (tak aby paluszki były rumiane)

 

Print Friendly

Popularne frazy:

  • paluszki do barszczu
  • paluszki z serem
  • paluszki z serem żółtym
  • paluszki z kminkiem
  • paluszki thermomix
  • thermomix przepisy na sałatki
  • thermomix sałatka
  • thermomix przepisy sałatki
  • paluszki do barszczu z serem
  • paluch serowy kalorie

Podobne przepisy