Focaccia z oliwą, ziołami i ziemniakami
Przepis na Thermomix TM31 i TM5
Składniki:
ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g letniej wody
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżki soli
dodatki:
- garść świeżych ziół u mnie: bazylia, rozmaryn, tymianek, liście czosnku niedźwiedźiego, natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku (pominąć jeżeli dodany jest czonsek niedźwiedźi
- 4 łyżki oliwy
- 1 mały ziemniak (najlepiej odmiana z czerwoną skórką)
- sól gruboziarnista (zwykła też może być)
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3.
Zostawiamy na ok. 15 minut aby rozczyn zaczął pracować.
Dodajemy mąkę, oliwę i sól/ Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Zioła drobno siekamy. Do miski wlewamy oliwę, wsypujemy zioła. Mieszamy. (nie miksuje ziół w Thermomix ponieważ jest ich za mało i więcej osiadło by na ściankach naczynia).
Wyrośnięte ciast wyciągamy z miski, wyrabiamy krótką chwilę. Przekładamy na papier do pieczenia i rozciągamy ciasto dłońmi. Ciasto ma nabrać kształt prostokąta.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni z blachą na której będziemy piec focaccie.
W podrośniętym cieście robimy palecem na całej powierzchni wgniecenia. Ciasto smarujemy oliwą z ziołami, posypujemy solą i startym na grubych oczkach ziemniakiem.
Wyciągamy blachę z piekarnika, przekładamy razem z papierem do pieczenia ciasto. Temperature zmniejszamy od razu na 200 stopni. Pieczemy ok 15 min.
Focaccia smakuje najlepiej maczana w oliwie.
Przepis pochodzi ze strony: https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2018/04/najlepsza-focaccia-z-ziemniakami.html