Do wigilii pozostało kilka tygodnia dlatego warto już teraz na spokojnie zrobić wigilijne uszka i zamrozić.
Składniki:
Farsz
- 100 g mieszanki suszonych grzybów
- 700 g wody
- cebula
- 50 g bułki tartej
- olej
- sól i pieprz do smaku
Ciasto:
- 400 g mąki
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie farszu:
Do naczynia Thermomix dajemy grzyby i rozdrabniamy czas 5 s/obr.5. Zalewamy wodą i gotujemy czas 30 min/temp.100 stopni/obr.1 Ugotowane grzyby przekładamy na sito i pozostawiamy do wystygnięcia.
Do naczynia Thermomix dajemy cebule i rozdrabniamy czas 5 s/obr.4. Zgarniamy cebulę za pomoca kopystki na dno naczynia Thermomix. Dodajemy olej i gotujemy czas 4 min/Varoma/obr.1. Dodajemy odciśnięte z wody grzyby, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy czas 1 min/Varoma/obr.2. Następnie całość miksujemy czas 10s/obr.4-5.
Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki i mieszamy czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy małe koła, napełniamy farszem, zlepiapy brzeki ciasta i formujemy uszko.
Gotujemy w osolonym wrzątku ok 1 minuty od wypłynięcia uszek lub nieugotowane mrozimy.
Hm… no nie wiem, co z nich wyjdzie. Ciasto nieplastyczne, ciezko bylo rozwalkowac na cienko, nie chcialo sie lepic. Moj farsz, pewnie kwestia grzybow, wyszedl dosc mokry, wiec w polaczeniu z tym ciastem, ciezko bylo to pozlepiac, obawiam sie, ze wszystko sie rozpadnie w gotowaniu 🙁 ale przepis na pierogi z ksiazki TM tez nie powala. Chyba, ze w Krakowie mamy nie te maki i nie te jajka 🙁 Duzo czasu, obawiam sie, ze na marne… 🙁