Chleb na rozczynie



Print Friendly

Pierwszy dzień:

Składniki na rozczyn:

  • 3 szklanki kwaśnego mleka
  • 50 g drożdży
  • 3/4  łyżki cukru
  • 500 g  maki żytniej

Wszystkie składniki wyrabiamy czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Rozczyn przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ma rosnąć do następnego dnia.

Dzień drugi

Składniki:

  • 2 łyżeczki soli
  • kminek
  • 1 kg maki pszennej

Składniki umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto (używając kopystki bo jest tego dużo) czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał, pozostawić do wyrośnięcia ma podwoić objętość. Następnie wyrabiamy ciasto  na stolnicy, dajemy do koszyczka, ma wyrosnąć drugie tyle i pieczemy czas ok.1,5 godziny, po upieczeniu smarujemy masłem i przykrywamy folią aby zmiękł.

chleb thermomix

SONY DSC

Podobne przepisy

Add Comment