Składniki na ciasto (na 12 dużych drożdżówek):
- 1 szklanka mleka
- 110 g masła
- 90 g cukru
- 2 jajka
- 20 g drożdży świeżych
- 1/4 łyżeczki soli
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Składniki na serowe nadzienie:
- 250 g tłustego sera białego (ja miałam wiejski ser)
- 1 żółtko
- 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- nasionka z 1 laski wanilii (można dać zamiast laski wanilii 3 łyżki domowego cukru waniliowego)
- puszka brzoskwiń
Wykonanie ciasta:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko i podgrzewamy czas 3 min/temp. 37 stopni/poz.1. Następnie dodajemy masło, cukier, jajko i drożdże. Mieszamy czas 2 min/obr.3-4. Następnie dodajemy mąkę, sól i ekstrakt z wanilii i wyrabiamy ciasto czas 7 minut/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto pozostawiamy w naczyniu na ok 1 godzinę czasu do wyrośnięcia. (ściągamy pokrywę i przykrywamy naczynie czystą ściereczką).
Po upływie godziny czasu ponownie wyrabiamy ciasto czas 30 s/poz. Thermomix/Interwał i wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Z ciasta odrywamy 12 części i formujemy drożdżówki – pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie robimy serowe nadzienie.
Wykonanie serowego nadzienia:
Do naczynia Thermomix dajemy ser biały i ucieramy go na gładką masę czas 30 s/obr.4-5 (w trakcie należy wyłączyć Thermomix i zgarnąć ser ze ścianek naczynia). Gdy ser mamy już utarty dodajemy resztę składników i mieszamy na jednolitą masę czas 2 min/obr. 4-5
Kiedy ciasto wyrośnie bierzemy szklankę lub miarkę Thermomix i na środku każdej drożdżówki wyciskamy dziurę. Do otworu dajemy masę serową i pokrojone brzoskwinie.
Ciasto smarujemy jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 20-25 minut.
właśnie piekę drugą blaszkę drożdzówek, zamiast brzoskwiń dałam pół na pół twrożek i dzem truskawkowy. możnaby bylo posypać jeszcze kruszonką, bo tak to przypominają bułeczki, ale są pyszne 🙂