Składniki na mazurka:
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 5 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- 200 g śliwek suszonych
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
Wykonanie ciasta:
Najpierw wysypujemy cukier i robimy z niego cukier puder, nastawiamy Thermomix czas 10 s/obr.10.
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy ciasto czas 1 min/obr.5. Później ustawiamy wyrabianie ciasta czas 1,5 minuty/poz Thermomix/Interwał.
Wyciągamy ciasto, formujemy ręcznie kulę, zawijamy w worek foliowy i wstawiamy do lodówki na ok godzinę czasu.
Po schłodzeniu wylepiamy ciastem wysmarowaną masłem i posypanej bułka tartą blachę formując rant (ja użyłam do tego okrągłej blaszki). Ciasto powinno mieć 1/2 centymetra grubości.
Tak przygotowane ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni ok 15 minut
Ciasto odstawiamy do wystudzenia a między czasie robimy polewę.
Wykonanie polewy z białej czekolady:
Do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kawałki czekoladę, nastawiamy czas 4 min/temp 80 stopni/obr. 5
Po ok 3 minutach kiedy czekolada jest już rozpuszczona na jednolitą masę przez otwór naczynia Thermomix wlewamy pół szklanki śmietany kremówki i czekamy do końca czasu.
Tak przygotowaną masę wlewamy na ciasto i przyozdabiamy pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami. Ciasto dajemy do lodówki aby czekolada polewa stężała.
Nie mam thermomixu,ale spróbuję zrobić coś takiego własnoręcznie, bo brzmi super !
Ja w tym roku inną wersje będę robić. Na pewno spód migdałowy:)
a co to znaczy spód migdałowy? zdradź tajemnicę, bo chcę w tym roku, razem z thermomixem, zrobić swój pierwszy mazurek 🙂
Część mąki zastąpię zmielonymi migdałami. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków:)