Mazurek z białą czekoladą i śliwkami

Mazurek z białą czekoladą i śliwkami

Składniki na mazurka:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 5 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 200 g śliwek suszonych
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Wykonanie ciasta:

Najpierw wysypujemy cukier i robimy z niego cukier puder, nastawiamy Thermomix czas 10 s/obr.10.

Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy ciasto czas 1 min/obr.5. Później ustawiamy wyrabianie ciasta czas 1,5 minuty/poz Thermomix/Interwał.

Wyciągamy ciasto, formujemy ręcznie kulę, zawijamy w worek foliowy i wstawiamy do lodówki na ok godzinę czasu.

Po schłodzeniu wylepiamy ciastem wysmarowaną masłem i posypanej bułka tartą blachę formując rant (ja użyłam do tego okrągłej blaszki). Ciasto powinno mieć 1/2 centymetra grubości.

Tak przygotowane ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni ok 15 minut

Ciasto odstawiamy do wystudzenia a między czasie robimy polewę.

Wykonanie polewy z białej czekolady:

Do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kawałki czekoladę, nastawiamy czas 4 min/temp 80 stopni/obr. 5

Po ok 3 minutach kiedy czekolada jest już rozpuszczona na jednolitą masę przez otwór naczynia Thermomix wlewamy pół szklanki śmietany kremówki i czekamy do końca czasu.

Tak przygotowaną masę wlewamy na ciasto i przyozdabiamy pokrojonymi w paseczki suszonymi śliwkami. Ciasto dajemy do lodówki aby czekolada polewa stężała.

4 komentarze

    • admin
  1. Paulina
    • admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock