Składniki na blachę o średnicy 25 cm
kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2,5 łyżki cukru waniliowego z TM
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki wody
budyń:
- 500 g mleka
- 150 g śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki cukru
- ziarenka z jednej laski wanilii
- borówka amerykańska
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia Mieszamy ciasto czas 1 min/obr.4. Jeżeli ciasto nie chce się łączyć dodajmy w trakcie mieszania 1-2 łyżkę wody. Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix, formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Następnie należy ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Ciasto nakłuć i podpiec z obciążeniem 10 minut w temp. 180 stopni. Następnie dalsze 10 minut bez obciążenia.
Wszystkie składniki na budyń włożyć do naczynia Thermomix i wymieszać czas 20s/obr.5 i podgrzewać czas 8 min./90 stopni./poz. obroty wsteczne/obr.3.
Na ciasto wlewamy budyń. Czekamy aż lekko przestygnie i na wierzch układamy borówki. Tartę z zimnym budyniem wkładamy do lodówki.