Kolejny przepis na chleb z użyciem zakwasu.
Składniki:
Składniki na zaczyn 130g:
- 20 g zakwasu żytniego
- 70 g mąki pszennej
- 40 g wody
Składniki na ciasto chlebowe 900g:
- 130 g zaczynu jw.
- 440 g mąki pszennej
- 300 g wody
- 10 g soli
- 15 g cukru
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Składniki na zaczyn umieszczamy w Thermomix i mieszamy czas 3 min/temp. 37 stopni/obr.2. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 12 godzin.
Po upływie 12 godzin do naczynia Thermomix dajemy mąkę i wodę i mieszamy czas 1 min/obr.4 – zostawiamy na ok, 20 minut. Następnie dodajemy zrobiony wcześniej zaczyn i wyrabiamy ciasto czas 7 min/poz. Thermomix/Interwał. W czasie wyrabiania dodajemy stopniowo sól, cukier i oliwę.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. W tym czasie można co godzinę uderzyć pięścią w ciasto i ponownie go chwilę wyrobić.
Po wyrośnięciu ciasta przekładamy go do wysmarowanej tłuszczem formy. Ja mam owalne ceramiczne naczynie i tam przekładam ciasto i piekę chleb ale może to być tak jak w oryginalnym przepisie tortownica. Ciasto pozostawiamy w formie do ponownego wyrośnięcia na ok. 5 godzin. Formę z ciastem szczelnie przykrywamy folią.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 40 minut. W moim przypadku w ciągu tych 5 godzin wyrastania ciasto podniosło się niewiele ale w piekarniku zwiększyło się niemal dwukrotnie co widać na poniższym zdjęciu.