
Składniki:
Ciasto:
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 250 g miodu sztucznego (około 1 szklanka)
- 100 g margaryny lub masła
- 3 jajka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 szklanki mleka
- kostka margaryny
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 2 łyżki cukru
Wykonanie ciasta:
Do Thermomix dajemy margarynę i miód i roztapiamy czas 4 min/temp.50 stopni/obr.2 Dajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto czas 3 min/obr.3 Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu musimy upiec 4 placki w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Wykonanie masy:
Do Thermomix wlać mleko i doprowadzić do temp. 80 stopni. Następnie wsypać budyń i cukier wymieszać dokładnie czas 30 s/obr.4. Ugotować budyń czas 1 min/temp 90 stopni/obr.1. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie nastawiamy Thermomix na 5 min/ obr. 5 i dodajemy kawałku margaryny i ucieramy na jednolitą masę.
Płaty wystudzonego ciasta przełożyć powidłami i masą. Polać polewą.