Piernik przekładany

Piernik przekładany

Składniki:

Ciasto:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g miodu sztucznego (około 1 szklanka)
  • 100 g margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • kostka margaryny
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie ciasta:

Do Thermomix dajemy margarynę i miód i roztapiamy czas 4 min/temp.50 stopni/obr.2  Dajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto czas 3 min/obr.3  Wstawiamy na  godzinę do lodówki. Po schłodzeniu musimy upiec 4 placki w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

 

Wykonanie masy:

Do Thermomix wlać mleko i doprowadzić do temp. 80 stopni. Następnie wsypać budyń i cukier wymieszać dokładnie czas 30 s/obr.4. Ugotować budyń czas 1 min/temp 90 stopni/obr.1. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie nastawiamy Thermomix na 5 min/ obr. 5 i dodajemy kawałku margaryny i ucieramy na jednolitą masę.
Płaty wystudzonego ciasta przełożyć powidłami i masą. Polać polewą.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO