Piernik przekładany

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

Ciasto:

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g miodu sztucznego (około 1 szklanka)
  • 100 g margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • kostka margaryny
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie ciasta:

Do Thermomix dajemy margarynę i miód i roztapiamy czas 4 min/temp.50 stopni/obr.2  Dajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto czas 3 min/obr.3  Wstawiamy na  godzinę do lodówki. Po schłodzeniu musimy upiec 4 placki w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

 

Wykonanie masy:

Do Thermomix wlać mleko i doprowadzić do temp. 80 stopni. Następnie wsypać budyń i cukier wymieszać dokładnie czas 30 s/obr.4. Ugotować budyń czas 1 min/temp 90 stopni/obr.1. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie nastawiamy Thermomix na 5 min/ obr. 5 i dodajemy kawałku margaryny i ucieramy na jednolitą masę.
Płaty wystudzonego ciasta przełożyć powidłami i masą. Polać polewą.

Dodaj komentarz