Rolada czekoladowo cytrynowa

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 175 g miękkiego masła
  • 300 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g czekolady roztopionej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

Włóż w masło i cukier wymieszać czas 1 minuta/obr.3. Dodaj jajka i wymieszaj czas 1 minuta/obr.3 (lub aż ciasto będzie gładkie). Dodaj mąkę i ustawić 30 sekund/obr.3.

Oddziel ciasto na 2 części, jedną z nich  odłóż na bok a do jednej części dodaj czekoladę i mieszać przez 10 sekund/obr.3. Wykładamy ciasto i zawijamy w folię.

Do drugiej części dajemy skórkę z cytryny i mieszamy również 10 sekund/obr.3

Kładziemy dwa ciała owinięte w folię w lodówce i czekamy30 do 60 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Po 30 minutach na pergaminie układamy ciasto czekoladowe, a na nim ciasto cytrynowe. Zwijamy placki w ciasny rulon pomagając sobie pergaminem.

Tak przygotowany rulon kroimy na około 35 plasterków i układamy na blaszce. Pieczemy w temp. 180 stopni czas ok 10-15 min.

 

 

 

Dodaj komentarz