Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki przepis Thermomix

Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka 
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 30 g drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli 

Składniki na nadzienie: 

  • 2 szklanki jagód 
  • 3 czubatek łyżki cukru pudru 

dodatkowo do posmarowania jagodzianek kila łyżek mleka

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
Thermomix przepisy. Jagodzianki.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, masło, cukier, drożdże mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3.

Czekamy 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, esencję waniliową, sól i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy placki. Na każdy placek dajemy jagody, posypujemy cukrem pudrem i formujemy podłużne bułeczki. Uformowane bułeczki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki odkładamy tak aby łączenie było pod spodem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Przepis na kruszonkę poniżej.

Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 10 s/obr.6.

Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 min.

Jagodzianki. Przepisy Thermomix

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.