Jagodzianki przepis Thermomix
Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 30 g drożdży
- 100 g cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka esencji waniliowej
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 2 szklanki jagód
- 3 czubatek łyżki cukru pudru
dodatkowo do posmarowania jagodzianek kila łyżek mleka
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, masło, cukier, drożdże mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3.
Czekamy 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, esencję waniliową, sól i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy placki. Na każdy placek dajemy jagody, posypujemy cukrem pudrem i formujemy podłużne bułeczki. Uformowane bułeczki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki odkładamy tak aby łączenie było pod spodem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Przepis na kruszonkę poniżej.
Wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 10 s/obr.6.
Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 min.