Jagodzianki z kruszonką



Print Friendly, PDF & Email

Jagodzianki przepis Thermomix

Przepis na Thermomix TM31, Thermomix TM5, Thermomix TM6

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka 
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 30 g drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli 

Składniki na nadzienie: 

  • 2 szklanki jagód 
  • 3 czubatek łyżki cukru pudru 

dodatkowo do posmarowania jagodzianek kila łyżek mleka

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
Thermomix przepisy. Jagodzianki.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, masło, cukier, drożdże mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3.

Czekamy 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, esencję waniliową, sól i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix, przekładamy na blat. Ciasto dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy placki. Na każdy placek dajemy jagody, posypujemy cukrem pudrem i formujemy podłużne bułeczki. Uformowane bułeczki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki odkładamy tak aby łączenie było pod spodem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Przepis na kruszonkę poniżej.

Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 10 s/obr.6.

Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 15 min.

Jagodzianki. Przepisy Thermomix

Podobne przepisy

Add Comment