Staropolski piernik – wykonanie ciasta

Print Friendly, PDF & Email

Jestem ciekawa tego przepisu. Ciasto na piernik, które w lodówce musi spędzić 5-6 tygodni. Ponoć smak piernika jest rewelacyjny.

Składniki:

  • 500g prawdziwego miodu
  • 220 g cukru kryształu
  • 125 g smalcu
  • 125 g masła
  • 1000 g mąki pszennej tortowej
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g mleka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika

Wykonanie:

Miód, cukier, smalec i masło umieścić w naczyniu Thermomix i podgrzewać czas 5 min/temp.90 stopni/obr.2. Masę pozostawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dać połowę mąki i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Masę przelać do pozostałej mąki i wymieszać już ręcznie.

Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni

Przepisy z wykorzystaniem ciasta:

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki

 

piernik thermomix

 

26 komentarzy

  1. Aneta
    • admin
      • Ania
        • admin
    • Ania
  2. Aneta
  3. iza
    • Anna
    • admin
  4. Jola
    • admin
  5. Robert Mer
  6. Arek
    • admin
  7. Justyna
    • admin
  8. Agata
    • admin
  9. Justyna
    • admin
  10. Joanna

Dodaj komentarz