Staropolski piernik – wykonanie ciasta

Staropolski piernik – wykonanie ciasta

Jestem ciekawa tego przepisu. Ciasto na piernik, które w lodówce musi spędzić 5-6 tygodni. Ponoć smak piernika jest rewelacyjny.

Składniki:

  • 500g prawdziwego miodu
  • 220 g cukru kryształu
  • 125 g smalcu
  • 125 g masła
  • 1000 g mąki pszennej tortowej
  • 3 całe jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g mleka
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika

Wykonanie:

Miód, cukier, smalec i masło umieścić w naczyniu Thermomix i podgrzewać czas 5 min/temp.90 stopni/obr.2. Masę pozostawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dać połowę mąki i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Masę przelać do pozostałej mąki i wymieszać już ręcznie.

Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni

Przepisy z wykorzystaniem ciasta:

Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki

 

piernik thermomix

 

35 komentarzy

  1. Aneta
  2. iza
  3. Jola
  4. Robert Mer
  5. Arek
  6. Justyna
  7. Agata
  8. Justyna
  9. Joanna
  10. OlaWro
  11. Ola
  12. admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO