Jestem ciekawa tego przepisu. Ciasto na piernik, które w lodówce musi spędzić 5-6 tygodni. Ponoć smak piernika jest rewelacyjny.
Składniki:
- 500g prawdziwego miodu
- 220 g cukru kryształu
- 125 g smalcu
- 125 g masła
- 1000 g mąki pszennej tortowej
- 3 całe jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g mleka
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 50 g przyprawy do piernika lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika
Wykonanie:
Miód, cukier, smalec i masło umieścić w naczyniu Thermomix i podgrzewać czas 5 min/temp.90 stopni/obr.2. Masę pozostawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dać połowę mąki i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Masę przelać do pozostałej mąki i wymieszać już ręcznie.
Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 5-6 tygodni
Przepisy z wykorzystaniem ciasta:
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki
Koniecznie trzeba dodawac smalec? Mozna go czyms zastapic?
Można zastąpić masłem.
Witam, a można prosić dalszą część do piernika staropolskiego ? 🙂
Przepisy na piernik staropolski i pierniczki jest podany na końcu przepisu.
Ja daję smalec gęsi
Dziekuje:)
Kiedy pojawi się dokończenie ciasta?
Hehe… chyba za 5 tygodni:)
Przepis na piernik staropolski i pierniczki znajduje się na końcu przepisu.
A co z 2 połową mąki?
Mieszamy już ręcznie. Niestety ale Thermomix nie radzi sobie z 1 kilogramem mąki.
czy mozna z tego ciasta zrobić pierniki chyba pomyliłam przwpisy juz za późno
jak najbardziej. podaje przepis http://www.thermoprzepisy.pl/okazje/boze-narodzenie/pierniki-nadziewane-powidlem-sliwkowym/
No, ale to ciasto ma stać 5 tygodni w lodówce? Po takim czasie to mleko straci ważność. Nie popsuje się? A co z jajkami? Sorry za głupie pytania.
nic się nie zepsuje.
To ciasto powinno być takie luźne i klejące? A może po leżakowaniu w lodówce zmieni się konsystencja?
Dokładnie. Z czasem to ciasto twardnieje.
Mam pytanie, mój piernik na razie leżakuje, w przepisie jest żeby podzielić na 3, mogę go upiec w większej prostokątnej blaszce i po upieczeniu przekroić na pół, a pomiędzy nadzienie? Jak długo w takim przypadku mam go piec? Pozdrawiam ?
Tak. Można tak zrobić. Piekłabym tyle samo.
Ok, dziękuje ?
Czym można zastąpić miód? Mam alergię na miód.
Może jakimś innym ciekłym słodkim płynem. Może syrop klonowy?
Ile ciast wyjdzie z tego przepisu?
Mam keksówkę 30×12, nie chcę przekładać piernika, ale polać go czekoladą.
Do jakiej wysokości naczynia nałożyć ciasto?
Ja piekę 3 blaty ciasta. Nałożyłabym do połowy keksówki. A z pozostałej części pierniki robię.
Czy Pani ciasto lezakuje w takiej misce, jak na zdjęciu?
tak.
Z jakiego najlepiej miodu? Bo mam gryczany a on takie gorzko-słodki jest i nie wiem czy by się nadał?
Z gryczanym bym uważała ponieważ ma on specyficzny smak. Ja odradzam. Wszystkie inne miody ale nie gryczany.
A jak zrobię ciasto, a po 6tyg zrobię pierniczki to ile później powinny leżakować pierncziki żeby być dobre?
A jak chce zrobić piernik, to 6tyg piekę i później 5dni może poleżeć czy to za długo?
5 dni i dłużej może leżeć. Pierniczki są miękkie po 2 – 3 dniach.
Proszę o potwierdzenie czy ten przepis można wykorzystać do wykonania ciastek pierniczków takich wykrawanych foremkami? Nie chcę ich nadziewać.
Oczywiście, że można.
Czy musi 5 tygodni leżeć? Czy może krócej? 🙂
Niektórzy twierdzą, że po 2 tygodniach jest dobre.
nie. Ciasto ma mieć zwartą, twardą konsystencję.