Składniki na piernikowe biscotti:
- 100 g miodu
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 200 g ciemnego brązowego cukru
- 1/2 szklanki suszonej moreli, posiekanej
- 1 szklanka orzechów włoskich, posiekanych
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Miód umieszczamy w naczyniu Thermomix i lekko podgrzewamy czas 2 min/temp. 37 stopni/obr.3. Następnie dajemy jajka i mieszamy na jednolitą masę czas 15 s/obr.4. Dajemy pozostałe składniki z wyjątkiem moreli i orzechów, mieszamy na jednolita masę czas 4 min/poz. Thermomix/Interwał.
Przekładamy masę do innego naczynia i tam wsypujemy orzechy i morele i mieszamy już ręcznie (ciasto jest zbyt ciężkie i lepkie i Thermomix po prostu sobie nie poradził) tak aby morele i orzechy całkowicie obtoczone były w cieście.
Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej części robimy podłużne prostokątne paski na wysokość ok 1 cm. Przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 30 min. Następnie wyciągamy blaszkę i ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto nie będzie już gorące ostrym nożem najlepiej z piłką kroimy ciasteczka i układamy na blaszce w odwrotny sposób jak się piekły na ok 10 min aby jeszcze się podsuszyły.