Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 puszka pędów z bambusa
- gotowa pasta Tikka Masala
- sól, pieprz
- 150 ml wody
- 200 ml mleczka kokosowego
Wykonanie:
Piersi z kurczaka przyprawić solą i pieprzem, włożyć do przystawki Varoma. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma , gotować na parze czas 25-30 min/Varoma/ obr.1
Odstawić przystawkę Varoma i wylać wywar z naczynia miksującego.
Sos:
Do naczynia włożyć cebulę, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i gotować czas 5 min/temp. 100 st./obr.2, dodać gotową pastę Tikka Masala i dalej gotować czas 3 min/temp. 100 st/obr. 2
Włożyć pokrojone pędy bambusa, 150 ml wody i gotować czas 15 min/100 st./obr.2
Następnie wlać mleczko kokosowe i znowu gotować czas 3 min/100 st./obr 1
Na sam koniec dodać kawałki ugotowanego kurczaka i gotować bez MT czas 5-8 min/100 st./ obr 2
Podawać z ryżem – najlepszy do tego dania jest ryż Basmati. Można gotowe danie posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą
Myślałam, że tego dania w Thermomix nie da rady zrobić a tu taka niespodzianka. Strona rewelacyjna zaglądam tu codziennie.