Tort jagodowy Thermomix

Tort jagodowy Thermomix
Print Friendly, PDF & Email

Tort jagodowy.

Przepisy Thermomix

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 170g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 170g cukru
  • 2-3 krople aromatu waniliowego lub esencja waniliowa

Krem jagodowy:

  • 400 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g jagód plus 50 g wody
  • 50 g gorącej wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 5-7 łyżek cukru pudru

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru

Do nasączenia: 

  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki wody

Do dekoracji:

  • jagody
  • listki mięty
Thermomix przepisy. Tort jagodowy.

Wykonanie:

Biszkopt

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ubijamy czas 5 min/obr.3. Następnie nastawiamy na same obroty 3 i dosypujemy po jednej łyżce cukru, następnie to samo robimy z żółtkami. Następnie zmniejszamy obroty na 1 i dodajemy również łyżka po łyżce zmieszane razem mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.

Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt wyciągamy i pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.

Thermomix przepisy. Tort jagodowy.

Środek tortu

Do czystego naczynia Thermomix dajemy jagody z wodą i miksujemy czas 30s/obr.10 – mus przelewamy do innego naczynia.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do przestudzenia.

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek,dajemy serek mascarpone, śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę ok czas 1 min/obr.3.

Ustawiamy Thermomix czas 1 min/obr.3 i powoli wlewamy mus z jagód i rozpuszczoną żelatynę. Masa będzie lekko lejąca ale dzięki żelatynie ładnie nam stężeje.

Zimny biszkopt wyciągamy z tortownicy kroimy na 3 części. Masę dzielimy na pół. Na spód tortownicy dajemy pierwszy kawałek biszkopta, nasączamy wodą z cytryną i nakładamy masę, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą biszkopta. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka wstawmy ją na chwilę do lodówki. Wierzch ciasta nasączamy znowu wodą z cytryną i dajemy drugą połowę masy. Przykładamy ostatnią częścią biszkopta.  Tort pozostawić najlepiej na kilka godzin w lodówce aby masa dobrze stężała.

Wierzch i boki:

Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy serek mascarpone, śmietanę i cukier mieszamy czas 1 min/obr.3.

Tort wyjmujemy z tortownicy i smarujemy masą wierzch i boki. Na wierzch tortu dajemy jagody. Możemy tort ozdobić również listkami mięty. Wstawiamy do lodówki.

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.