Tort jagodowy.
Przepisy Thermomix
Biszkopt:
- 6 jajek
- 170g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170g cukru
- 2-3 krople aromatu waniliowego lub esencja waniliowa
Krem jagodowy:
- 400 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 500 g jagód plus 50 g wody
- 50 g gorącej wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 5-7 łyżek cukru pudru
Krem śmietankowy:
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki cukru pudru
Do nasączenia:
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki wody
Do dekoracji:
- jagody
- listki mięty
Wykonanie:
Biszkopt
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy same białka ubijamy czas 5 min/obr.3. Następnie nastawiamy na same obroty 3 i dosypujemy po jednej łyżce cukru, następnie to samo robimy z żółtkami. Następnie zmniejszamy obroty na 1 i dodajemy również łyżka po łyżce zmieszane razem mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Całość wlewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt wyciągamy i pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.
Środek tortu
Do czystego naczynia Thermomix dajemy jagody z wodą i miksujemy czas 30s/obr.10 – mus przelewamy do innego naczynia.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do przestudzenia.
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek,dajemy serek mascarpone, śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę ok czas 1 min/obr.3.
Ustawiamy Thermomix czas 1 min/obr.3 i powoli wlewamy mus z jagód i rozpuszczoną żelatynę. Masa będzie lekko lejąca ale dzięki żelatynie ładnie nam stężeje.
Zimny biszkopt wyciągamy z tortownicy kroimy na 3 części. Masę dzielimy na pół. Na spód tortownicy dajemy pierwszy kawałek biszkopta, nasączamy wodą z cytryną i nakładamy masę, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą biszkopta. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka wstawmy ją na chwilę do lodówki. Wierzch ciasta nasączamy znowu wodą z cytryną i dajemy drugą połowę masy. Przykładamy ostatnią częścią biszkopta. Tort pozostawić najlepiej na kilka godzin w lodówce aby masa dobrze stężała.
Wierzch i boki:
Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dajemy serek mascarpone, śmietanę i cukier mieszamy czas 1 min/obr.3.
Tort wyjmujemy z tortownicy i smarujemy masą wierzch i boki. Na wierzch tortu dajemy jagody. Możemy tort ozdobić również listkami mięty. Wstawiamy do lodówki.