Chałka z makiem Thermomix
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 10 g świeżych drożdży
- 40 g masła, roztopionego
- 125 ml mleka
- 1 jajko
Masa makowa:
- 80 g suchego maku
- 50 g cukru drobnego cukru do wypieków
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania chałki
- mak do posypania chałki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, drożdże i 2 łyżki mąki mieszamy czas 3 min/tem. 37 stopni/obr.3.
Następnie zostawiamy na 15 min aby drożdże zaczeły działać. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz Thermomix/Interwał.
Na ok 30 sekund przed końcem dajemy masło.
Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix przekładamy do miski i zostawiamy na ok 1 godziny do wyrośnięcia.
Do czystego i suchego naczynia Thermomix wsypujemy mak i miksujemy czas 1 min/obr.10.
Mak przekładamy do innego pojemnika i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie mak wkładamy na gazę i odciskamy nadmiar wody.
Odcśnięty mak mieszamy z cukrem i dzielimy na 4 części (lub 3 w zależności jak splatamy chałkę).
Ciasto dzielimy na 4 części (lub 3 części). Każdą część musimy rozwałkować na okrągło (jak naleśnik). Na każdą część nakładamy masę makową i zwijamy w rulon.
Końce rulonu podwijamy tak aby nie było widać masy makowej.
Z powstałych rulonów formujemy chałkę (można robić z 3 lub 4 rulonów). Chałkę zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 30 minut.
- do masy makowej można dodać namoczone wcześniej i pokrojone rodzynki.