Chałka z makiem

Chałka z makiem

Chałka z makiem Thermomix

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  •  szczypta soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g masła, roztopionego
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko

Masa makowa:

  • 80 g suchego maku
  • 50 g cukru drobnego cukru do wypieków

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania chałki
  • mak do posypania chałki
Przepisy Thermomix. Chałka z makiem.

Przepisy Thermomix. Chałka z makiem.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, drożdże i 2 łyżki mąki mieszamy czas 3 min/tem. 37 stopni/obr.3.

Następnie zostawiamy na 15 min aby drożdże zaczeły działać. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiamy ciasto czas 5 min/poz Thermomix/Interwał.

Na ok 30 sekund przed końcem dajemy masło.

Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix przekładamy do miski i zostawiamy na ok 1 godziny do wyrośnięcia.

Do czystego i suchego naczynia Thermomix wsypujemy mak i miksujemy czas 1 min/obr.10.

Mak przekładamy do innego pojemnika i zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie mak wkładamy na gazę i odciskamy nadmiar wody.

Odcśnięty mak mieszamy z cukrem i dzielimy na 4 części (lub 3 w zależności jak splatamy chałkę).

Ciasto dzielimy na 4 części (lub 3 części). Każdą część musimy rozwałkować na okrągło (jak naleśnik). Na każdą część nakładamy masę makową i zwijamy w rulon.

Końce rulonu podwijamy tak aby nie było widać masy makowej.

Z powstałych rulonów formujemy chałkę (można robić z 3 lub 4 rulonów). Chałkę zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 30 minut.

  • do masy makowej można dodać namoczone wcześniej i pokrojone rodzynki.

chalka_mak2

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock