Chałka

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na chałkę:

  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 1/2 miarki ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajkao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej typ
  • 40 g drożdży

Przygotowanie chałki:

Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, żółtka, jajka, cukier nastawić  3 min/ temp.50/obr. 4.

Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić czas 3 min/poz. Thermomix/obr. Interwał

 

Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 30 min, następnie podzielić go na 8 równych części każdej uformować warkocz.
Położyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Chałki możemy posmarować jajkiem i posypać np makiem, sezamem lub kruszonką.
Pieczemy 25 min.

Dodaj komentarz