Składniki na chałkę:
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 1/2 miarki ciepłego mleka
- 2 żółtka
- 1 jajkao
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej typ
- 40 g drożdży
Przygotowanie chałki:
Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, żółtka, jajka, cukier nastawić 3 min/ temp.50/obr. 4.
Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić czas 3 min/poz. Thermomix/obr. Interwał
Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 30 min, następnie podzielić go na 8 równych części każdej uformować warkocz.
Położyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Chałki możemy posmarować jajkiem i posypać np makiem, sezamem lub kruszonką.
Pieczemy 25 min.