Ciasto czekoladowe z jabłkami. Przepisy Thermomix.
Składniki:
- 80 g orzechów włoskich
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 700 g jabłek szara reneta
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki.
Do naczynia Thermomix wsypujemy orzechy i miksujemy czas 20s/obr.8. Orzechy przekładamy do innego naczynia. Do misy Thermomix dajemy jabłka i kroimy czas 15s/obr.4.
Jabłka przesypujemy do dużej miski. Naczynie Thermomix myjemy.
Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, wsypujemy cukier, masło i ubijamy ma białą masę czas 5 min/obr.4 (w połowie czasu zatrzymujemy czas i ściągamy masę ze ścianek naczynia).
Następnie nastawiamy czas ponownie na 5 min/obr.4 i przez pokrywę dodajemy po 1 jajku.
Dodajemy orzechy, mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao mieszamy czas 15s/obr.4 Masę przekładamy do miski z jabłkami i dokładnie mieszamy (nie mieszamy w naczyniu Thermomix ponieważ misa jest za mała)
Na blachę o wymiarach 25cmx30cm dajemy papier do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni przez 50 min.
jakie wymiary blaszki?
25 cm x 30 cm