Sos pieczarkowy Thermomix
Składniki:
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 20 g masła klarowanego
- 300 g wody lub bulionu
- 50 g śmietany płynnej do zup i sosów
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojoną na 4 części. Miksujemy czas 5s/obr.5.
Dodajemy pieczarki i ponownie miksujemy czas 10s/obr.4.
Pieczarki z cebulą zgarniamy ze ścianek Thermomix. Zakładamy motylek. Dodajemy masło i podduszamy czas 5 min/Varoma/obr. wsteczne 1.
Dodajemy wodę/bulion, śmietanę, mąkę oraz sól i pieprz.
Gotujemy czas 10 min/Varoma/obr. wsteczne 2.
Wyciągamy motylek i sos gotowy.
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Sos pieczarkowy. Thermomix przepisy
Thermomix przepisy