Rolada z truskawkami

Rolada z truskawkami

Składniki:

  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 500 g truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy białka i ubijamy za pomocą motylka czas 5 min/obr.4 Następnie dosypujemy stopniowo cukier ubijając na takich samych obrotach czas 3 min.  Dodajemy po jednym żółtku a później obie mąki z proszkiem do pieczenia czas 5 min/obr.1 (mąkę wsypuję łyżka po łyżce)

Ciasto przelewamy na kwadratową blachę do pieczenia (standardowe wyposażenie piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni 20 minut w pozycji termoobieg. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę tak aby spód z papierem do pieczenia był na wierzchu. Wierzch (nie ściągamy papieru z ciasta)przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Truskawki kroimy na części. Do naczynia Thermomix dajemy serek, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy na gładką masę czas 30 s/obr.3-4. Przekładamy do miseczki z truskawkami i mieszamy delikatnie. Smarujemy całość ciasta i zwijamy w rulon.

 

rolada_truskawk1i

rolada_truskawk2i

 

Przepis pochodzi z Mała Cukierenka

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock