Składniki:
- 4 jajka
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 500 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 50 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy białka i ubijamy za pomocą motylka czas 5 min/obr.4 Następnie dosypujemy stopniowo cukier ubijając na takich samych obrotach czas 3 min. Dodajemy po jednym żółtku a później obie mąki z proszkiem do pieczenia czas 5 min/obr.1 (mąkę wsypuję łyżka po łyżce)
Ciasto przelewamy na kwadratową blachę do pieczenia (standardowe wyposażenie piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni 20 minut w pozycji termoobieg. Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę tak aby spód z papierem do pieczenia był na wierzchu. Wierzch (nie ściągamy papieru z ciasta)przykrywamy wilgotną ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Truskawki kroimy na części. Do naczynia Thermomix dajemy serek, śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy mieszamy na gładką masę czas 30 s/obr.3-4. Przekładamy do miseczki z truskawkami i mieszamy delikatnie. Smarujemy całość ciasta i zwijamy w rulon.
Przepis pochodzi z Mała Cukierenka