Składniki:
- 10 filetów śledziowych w oleju
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 4 łyżki musztardy francuskiej (lekko ostra)
- 1 mała papryczka chili (może być suszona)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę i papryczkę chili, miksujemy czas 5 s/obr.5.
Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia Thermomix dajemy suszone pomidory (bez zalewy) miksujemy czas 5s/obr 4-5.
Do naczynia Thermomix ponownie dajemy cebulę z chili, dodajemy musztardę, ocet balsamiczny. Zalewamy to zalewą ze słoika z suszonymi pomidorami (starajmy się kupić suszone pomidory dobrej jakości).
Mieszamy czas 10 s/obr.2
Śledzie kroimy w kawałki kilkucentymetrowe.
Do słoika dajemy warstwę śledzi i zalewamy sosem z Thermomix, i tak na przemian do skończenia się składników.
Z podanych składników wychodzi słoik 0,9 l i mały słoik 0,3 l.
Śledzie zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.