Śledzie z suszonymi pomidorami i chili

Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych w oleju
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 łyżki musztardy francuskiej (lekko ostra)
  • 1 mała papryczka chili (może być suszona)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną na 4 części cebulę i papryczkę chili, miksujemy czas 5 s/obr.5.

Przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix dajemy suszone pomidory (bez zalewy) miksujemy czas 5s/obr 4-5.

Do naczynia Thermomix ponownie dajemy cebulę z chili, dodajemy musztardę, ocet balsamiczny. Zalewamy to zalewą ze słoika z suszonymi pomidorami (starajmy się kupić suszone pomidory dobrej jakości).

Mieszamy czas 10 s/obr.2

Śledzie kroimy w kawałki kilkucentymetrowe.

Do słoika dajemy warstwę śledzi i zalewamy sosem z Thermomix, i tak na przemian do skończenia się składników.

Z podanych składników wychodzi słoik 0,9 l i mały słoik 0,3 l.

Śledzie zostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

sledz_suszone_pomidory_thermomix

Dodaj komentarz