Krem z pieczonych buraków

Krem z pieczonych buraków
Print Friendly, PDF & Email

Przepis pochodzi z newsleterra Thermomix (do pobrania w pdf). Zupa krem niezwykle aromatyczna. W oryginale jest 10 g imbiru ale wg mnie jest wtedy bardzo ostra dlatego podaję porcję imbiru mniejszą.

Składniki:

  • 300 g pieczonych buraków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 g świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 20 g masła
  • 500 g wody
  • 1 łyżka domowego koncentratu warzywnego
  • 100 g soku pomarańczowego
  • 50 g śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Pierwszym krokiem będzie upieczenie buraków. Buraki dokładnie myjemy, każdego buraka osobno kładziemy na folię aluminiową, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię. Pieczemy w temp 200 stopni przez godzinę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie buraki obieramy i kroimy.

Do naczynia Thermomix dajemy imbir, przekrojoną na 4 cebulę i rozdrabniamy czas 3s/obr.5. Imbir i cebulę zgarniamy kopystką na dno naczynia i dodajemy buraki. Rozdrabniamy czas 5s/obr.5 ponownie zgarniamy całość. Dodajemy masło i dusimy czas 3 min/Varoma/obr.1.

Dodajemy wodę i łyżkę koncentratu warzywnego i gotujemy czas 12 min/100  stopni/obr.1 Następnie dodajemy śmietanę, sok pomarańczowy i miksujemy czas 1 min/obroty 9 (zaczynając od 1 i powoli zwiększając do 9). Doprawiamy solą i pieprzem.

krem z buraków thermomix

 

 

One Response

  1. Joanna

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.