
Przepis pochodzi z newsleterra Thermomix (do pobrania w pdf). Zupa krem niezwykle aromatyczna. W oryginale jest 10 g imbiru ale wg mnie jest wtedy bardzo ostra dlatego podaję porcję imbiru mniejszą.
Składniki:
- 300 g pieczonych buraków
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 g świeżego imbiru
- 1 cebula
- 20 g masła
- 500 g wody
- 1 łyżka domowego koncentratu warzywnego
- 100 g soku pomarańczowego
- 50 g śmietany
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pierwszym krokiem będzie upieczenie buraków. Buraki dokładnie myjemy, każdego buraka osobno kładziemy na folię aluminiową, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię. Pieczemy w temp 200 stopni przez godzinę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie buraki obieramy i kroimy.
Do naczynia Thermomix dajemy imbir, przekrojoną na 4 cebulę i rozdrabniamy czas 3s/obr.5. Imbir i cebulę zgarniamy kopystką na dno naczynia i dodajemy buraki. Rozdrabniamy czas 5s/obr.5 ponownie zgarniamy całość. Dodajemy masło i dusimy czas 3 min/Varoma/obr.1.
Dodajemy wodę i łyżkę koncentratu warzywnego i gotujemy czas 12 min/100 stopni/obr.1 Następnie dodajemy śmietanę, sok pomarańczowy i miksujemy czas 1 min/obroty 9 (zaczynając od 1 i powoli zwiększając do 9). Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupa super ? Ja dałam 10gr.imbiru i wyszła rewelacyjna.