
Delikatne, lekko słodkie drożdżówki z truskawkami i słodką kruszonką. Idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki na ciasto:
- 370 g mąki pszennej
- 190 g mleka
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g miękkiego masła
- 12 g świeżych drożdży
- 400 g truskawek
- 5 łyżek bułki tartej
Do posmarowania ciasta:
- 2 łyżki mleka
- białko (żółtko zużyte zostało do ciasta)
Składniki na kruszonkę:
- 80 g cukru waniliowego zrobionego w Thermomix lub 65 g cukru zwykłego i 15 g cukru waniliowego
- 80 g mąki pszennej
- 60 g roztopionego masła
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtki i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas 3 min/obr.3/temp. 37 stopni. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał.
Pozostawiamy ciasto w naczyniu Thermomix do wyrośnięcia na ok 45 min. Następnie ponownie mieszamy ciasto czas 30 s/poz. Thermomix/Interwał. Wyciągamy ciasto z Thermomix (ciasto może lekko się kleić więc podsypujemy delikatnie mąką) i dzielimy na 9 części. Formujemy kształt okrągłej drożdżówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Kiedy drożdżówki nam urosną bierzemy szklankę i dnem szklanki wyciskamy na środku drożdżówki okrąg gdzie umieszczamy pokrojone truskawki podsypane wcześniej bułką tartą.
Wierzch drożdżówek smarujemy białkiem z mlekiem i robimy kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4
Posypujemy drożdżówki kruszonką.
Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut.
Zrobiłam!!! Skusiły mnie zdjęcia truskawek, kruszonki i pięknie wyrośniętych drożdżówek. Przepis rewelacyjny. Wyszły wspaniale!!!
Super!!!!!
Zrobiłam także, ale zamiast truskawek dałam jabłka z cynamonem i dzień wiśniowy.
Wyszły pyszne i jak to mój mąż określił „jak ze sklepu”, co jest wg niego komplementem. 🙂
Polecam.
W smaku są super, bardzo smaczne, ciasto lepsze od tego z przepisu na drożdżówki z serem z książki „Kulinarne ABC”, takie lżejsze, delikatniejsze.
Nie wiem tylko czy ja coś zrobiłam źle, ale ciasto strasznie się lepiło, więcej mi na rękach zostawało niż na blasze podczas przekładania. Konieczne było obsypanie dłoni mąką co każdą formowaną drożdżówkę, ale smak był tego wart 🙂
Następnym razem kruszonkę zrobię z połowy porcji, gdyż wyszło mi jej zdecydowanie za dużo.
Podsumowując, drożdżówki polecam 🙂
Drozdzowki pychotkaaaa, kruche i mega duzo kruszonki!!! Robilam z jablkami i wyszly pyszne. Po 2 dniach tak rodzina napierala, ze musialam znowu zrobic. Z braku masla zrobilam pol na pol z margaryna i tez byly pyszne! Mi wyszlo za pierwszym razem 16szt, a za drugim 20sztuk, uzylam kubka do wykrajania:-) polecam z czystym sercem!
Czy można użyć mrożonych truskawek?
Można. Ale proszę ich nie rozmrażać.
Moze mi ktoś wytłumaczyć czemu w skladnikach na ciasto jest umieszczona bulka tarta i truskawki???????????? Chyba ich nie mieszamy wspolne z pozostalymi skladnikami w tm.
Robiłam i wyszły znakomite. Dodałam śliwki uprzednio posypane bułką tartą żeby nie puściły soku. Rewelacja.