Ciastka francuskie z jabłkami Thermomix
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 jajko
- cukier puder
Wykonanie:
Jabłka kroimy na 4 części. Pozbawiamy gniazda nasiennego. Obieramy.
Jabłka, cynamon oraz brązowy cukier wrzucamy do Thermomix i kroimy czas 10s/obr.3-4.
Ciasto francuskie kroimy na równie części (mi wyszło 8 części)
Na 1/2 części ciasta kładziemy jabłka a na drugiej części robimy nacięcia. Tą częścią gdzie są nacięcia przykrywamy ciasko i zlepiamy dokładnie brzegi.
Robimy tak z każdym ciastkiem. Gotowe ciastka kładziemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 stopni ok 10-15 minut (do zbrązowienia ciastek).
Wystudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.