Thermomix przepisy. Masło orzechowe Thermomix.
Bajecznie prosty przepis na masło orzechowe z Thermomixa
Składniki:
- 1 szklanka orzeszków prażonych solonych
- 1 szklanka orzeszków bez soli
Wykonanie:
Orzeszki wsypujemy do Thermomix i miksujemy na gładką masę czas 1 min/obr.10. Następnie zmniejszamy obroty i ponownie miksujemy czas 2 min/obr.6.
Z podanej porcji wychodzą 2 słoiczki ze zdjęcia.
zrobiłam 🙂
Syn mówi, że smaczniejsze niż ze sklepu!
Super!
Próbował ktoś mieszać orzechy bez soli oraz miód, by masło orzechowe było słodsze?
Zrobiłem dzisiaj masło z prawie kilograma orzechów i dodałem kapke miodu oraz syropu z agawy. Miód i syrop dodawałem ponieważ wydawało mi się, że masło orzechowe nie miało takiej konsystencji, żeby mogło się dobrze rozsmarować na pieczywie. I teraz gdy ono wyschło, to faktycznie ciężko je rozsmarować.
Proszę o poradę, jaki składnik dodać, aby masło było lepkie i by fajnie się go smarowało. ?
Dodaj trochę normalnego masła 🙂
Jak masło jest za twarde to można dodać tłuszczu np, jakiegoś neutralnego w smaku oleju roślinnego, ale ja w takim przypadku po prostu dłużej je miksuję.
Ja robie tylko z niesolonych i dodaje kilka kryształków soli himalajskiej. Mam wtedy kontrolę nad ilością soli dodawanej.
Miksuję trochę dłużej (na oko) aż otrzymam pożądaną konsystencję. Im dłużej tym bardziej lejąca cała masa.
A można zrobić tylko ze słonych?
Nie robiłam nigdy.
Jak długo takie masło orzechowe można przechowywać w słoiku? Nie chciałabym sytuacji, że zrobię z wyprzedzeniem, a dając na święta okaże się że już się psuje…
spokojnie tydzień wcześniej można zrobić.
Można zrobić z solonych orzeszków, tylko trzeba wypłukać je na sitku przed miksowaniem.