Domowe rafaello lub inna nazwa też spotykana to pralinki kokosowe.
Do wykonania domowego rafaello potrzebujemy:
60 g migdałów,
6o g wiórek kokosowych, dodatkowo wiórka kokosowe do obtoczenia
1/2 szklanki śmietany kremówki,
3 białe czekolady
5 łyżek masła
W zależnosci jakie mamy migdały, jeżeli całe to miksujemy je na wiórka w Thermomix, jezeli mamy juz posiekane to, podgrzewamy śmietanę 10 min/obr1/50 stopni, w trakcie tego czasu stopniowo dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe i uprzednio zmielone migdały. Dodajemy również masło.
Wymieszaną masę odstawiamy do lodówki aby zgęstniała. Następnie formujemy kulki i obtaczamy ją w wiórkach kokosowych.
Opcjonalnie można dodać całego migdała i to jego obtoczyć masą i wiórkami.
By: Domowe rafaello
ile sztuk rafaello wyjdzie?