Pasztet sojowy

Pasztet sojowy
Print Friendly, PDF & Email

Składniki na pasztet sojowy:

  • 300 g soi
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • pestki dyni do posypania

Wykonanie:

Soje namaczamy na kilka godzin w wodzie i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Do gotującej się soi na samym początku dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy soja jest już miękka dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę i gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw.

Następnie odcedzamy soję w warzywami i pozostawiamy na sitku. Na patelnię dajemy pokrojoną cebulę i 1 ząbek czosnku i musimy lekko zeszklić.

Do naczynia Thermomix umieszczamy połowę soi z warzywami i połowę cebuli i wbijamy jedno jajko, dajemy majeranek, sól i miksujemy na jednolitą masę czas 3 min/obr.6-7. (od czasu do czasu ściągając kopystką ze ścianek misy Thermomix masę sojową). Zmiksowaną masę przekładamy do innego naczynia i w taki sam sposób miksujemy drugą część. Następnie przekładamy z miski pierwszą cześć masy i umieszczamy w Thermomix i mieszamy na jednolitą całość przy pomocy kopystki czas 1 min/obr.6-7.

Wymieszaną masę umieszczamy w podłużnej małej brytfance, posypujemy pestkami dyni i wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny.

Jeżeli chcemy aby pasztet był wilgotny, pieczemy go w kąpieli wodnej czyli do większej brytfanki dajemy wodę i tam umieszczamy brytfankę z pasztetem.

thermomix pasztet sojowy

pasztet thermomix

One Response

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.