Składniki na pasztet sojowy:
- 300 g soi
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól
- majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- pestki dyni do posypania
Wykonanie:
Soje namaczamy na kilka godzin w wodzie i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Do gotującej się soi na samym początku dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy soja jest już miękka dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę i gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw.
Następnie odcedzamy soję w warzywami i pozostawiamy na sitku. Na patelnię dajemy pokrojoną cebulę i 1 ząbek czosnku i musimy lekko zeszklić.
Do naczynia Thermomix umieszczamy połowę soi z warzywami i połowę cebuli i wbijamy jedno jajko, dajemy majeranek, sól i miksujemy na jednolitą masę czas 3 min/obr.6-7. (od czasu do czasu ściągając kopystką ze ścianek misy Thermomix masę sojową). Zmiksowaną masę przekładamy do innego naczynia i w taki sam sposób miksujemy drugą część. Następnie przekładamy z miski pierwszą cześć masy i umieszczamy w Thermomix i mieszamy na jednolitą całość przy pomocy kopystki czas 1 min/obr.6-7.
Wymieszaną masę umieszczamy w podłużnej małej brytfance, posypujemy pestkami dyni i wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 1 godziny.
Jeżeli chcemy aby pasztet był wilgotny, pieczemy go w kąpieli wodnej czyli do większej brytfanki dajemy wodę i tam umieszczamy brytfankę z pasztetem.
Wygląda smakowicie. Kiedyś przez kilka lat nie jadłam mięsa i znałam wiele dań wegetariańskich. Maż też książkę kucharską z przepisami na pyszne dania. Tylko czemu już z niej nie korzystam??? hhhmmm….