Składniki na ciasto:
- 350 g mąki (ja daje pół na pół mąka pszenna i pełnoziarnista)
- 200 g masła
- 80 g cukru
- 2 żółtka
Cukier mielimy na puder czas 20 s/obr.10, następnie dodajemy mąkę i masło i ucieramy czas 10 s/obr.8. Na koniec dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto czas 2 min./poz. Thermomix/Interwał
Tak przygotowane ciasto formujemy w kule i wstawiamy do lodówki na min 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy i wykrawamy kółka i wylepiamy nimi foremki. (spróbowałam z foremka nieposmarowaną tłuszczem i babeczka równie dobrze odeszła od foremki)
Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 minut.
Z tego przepisu wychodzi 24 szt babeczek
Składniki na krem:
- 500 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru (ja dałam cukier waniliowy zrobiony w Thermomix)
Wykonanie kremu:
W naczyniu umieszczamy motylek i wkładamy ser z cukrem i ucieramy czas 1 min/obr.3
Tak przygotowanym kremem napełniamy babeczki i dekorujemy.
Do dekoracji: płatki czekolady, truskawki, listki mięty