Babeczki z kremem i truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki (ja daje pół na pół mąka pszenna i pełnoziarnista)
  • 200 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 żółtka

Cukier mielimy na puder czas 20 s/obr.10, następnie dodajemy mąkę i masło i ucieramy czas 10 s/obr.8. Na koniec dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto czas 2 min./poz. Thermomix/Interwał

Tak przygotowane ciasto formujemy w kule i wstawiamy do lodówki na min 30 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy i wykrawamy kółka i wylepiamy nimi foremki. (spróbowałam z foremka nieposmarowaną tłuszczem i babeczka równie dobrze odeszła od foremki)

Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 minut.

Z tego przepisu wychodzi 24 szt babeczek

 

Składniki na krem:

  • 500 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru (ja dałam cukier waniliowy zrobiony w Thermomix)

Wykonanie kremu:

W naczyniu umieszczamy motylek i wkładamy ser z cukrem i ucieramy czas 1 min/obr.3

Tak przygotowanym kremem napełniamy babeczki i dekorujemy.

Do dekoracji: płatki czekolady, truskawki, listki mięty

Dodaj komentarz