
Przepis rewelacyjny, dzieciaczki zjadły podwójną porcję
Składniki na naleśniki drożdżowe:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 30 g drożdży
- 80 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy drożdże, część cukru ok 40 g i pół szklanki mleka. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas 2 min/temp. 37 stopni/obr. 2 i odstawiamy na 5 minut. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym naczyniu Thermomix.
Następnie wsypujemy pozostałe składniki czyli pozostałą część mleka i cukru, mąkę, jajka, sól i mieszamy czas 30 s/obr. 6
Ciasto pozostawiamy na ok 20 minut. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy naleśniki. Ja smażyłam na małej patelni, na dużej patelni wyszłyby zbyt duże porcje.