Mrowisko

Print Friendly, PDF & Email

Dzisiaj publikuje przepis naszej czytelniczki Pani Lidii. Przepis dotyczy pomysłu na Tłusty Czwartek

 

Jest to litewski smakołyk znany na suwalszczyźnie. Wykonanie podobne do faworków, ale ciasto po usmażeniu jest zupełnie inne w smaku

Mrowisko

Składniki na ciasto:
(porcja na 4 osoby)

  • 3 jajka
  • mąka pszenna (tyle ile wchłoną jaja)
  • szczypta soli

1.Do naczynia  wbić całe jajka i sól, włączyć Interwał  i dosypywać mąkę, aż do uzyskania gęstego i zwartego ciasta, jak na pierogi.
2. odłożyć na 30 minut aby odpoczęło.
3. z ciasta odkrawać kawałki do wałkowania.
4. wałkować na natłuszczonym olejem blacie, jak najcieniej się da, ciasto ma być niemalże przezroczyste. Ciasto im cieniej rozwałkowane tym
lepiej, wtedy faworki wychodzą bardziej spuchnięte, bąblowate i chrupiące.
5. radełkiem lub nożem wykrawać różne kształty (trójkąty, kwadraty,
paski ) jak na faworki
6. smażyć w dość głębokim oleju na złoty kolor.
7. po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na papierze kuchennym.
8. tak przygotowane faworki układać warstwami, polać płynnym miodem lub  golden syropem, posypać rodzynkami, makiem i wiórkami kokosowymi. Tak  układać kolejne warstwy, aż utworzy się kopczyk 🙂 SMACZNEGO

Dodaj komentarz