Składniki ciasta:
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 120 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1000 g śliwek węgierek
Składniki kruszonki:
- 100g mąki pszennej
- 60 g masła schłodzonego
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu Thermomix (oprócz śliwek) i wyrabiamy ciasto czas 3 min/poz. Thermomix/Interwał. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie przemieszać ciasto czas 30s/obr.3. Przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na wierzch ciasta układamy śliwki.
Wykonanie kruszonki:
Składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu Thermomix i wyrobić ciasto czas 15s/obr.6
Kruszonką posypać ciasto ze śliwkami. Placek wstawiamy do letniego piekarnika i pieczemy w temp.180 stopni ok.40 minut.