Przepis pochodzi ze strony MW
Składniki:
- 150 g masła, o temperaturze pokojowej
- 175 g cukru ciemnego
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 25 g kakao
- 2 jajka
- skórka otarta z 2 pomarańczy i sok z jednej z nich
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy cukier i miksujemy czas 30s/obr.10. Dodajemy pokrojone masło i ucieramy na gładką masę czas 4 min/obr 3-6 (stopniowo zwiększając.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną oraz kakao. Uruchamiamy Thermomix na obroty 4 bez czasu i dodajemy na przemian suche składniki z miski oraz jajko. Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i skórkę z pomarańczy. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto przekładamy do formy keksowej i równamy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek może być z grudkami ciasta).
Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku.
Robiłam ciast z półtorej porcji i wyszła mi większa blaszka niż keksówka.