Tarta z budyniem i jagodami

Tarta z budyniem i jagodami

Pyszna, aromatyczna i jagodowa tarta.

Składniki:

na ciasto:

  • 130g mąki tortowej
  • 50g masła pokrojonego w kostkę, nieco miękkiego
  • 50g cukru pudru, przesianego przez sito
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

budyń:

  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii

kruszonka:

  • 80 g cukru waniliowego zrobionego w Thermomix lub 65 g cukru zwykłego i 15 g cukru waniliowego
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła

 

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Dodajemy żółtka i znowu wyrabiamy czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Następnie należy ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Ciasto nakłuć i podpiec z obciążeniem 10 minut w temp. 190 stopni. Następnie dalsze 10 minut bez obciążenia.

Wszystkie składniki na budyń włożyć do naczynia Thermomix i wymieszać czas 20s/obr.5  i podgrzewać czas 8 min./90 stopni./poz. obroty wsteczne/obr.3.

Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4

Na wierzch tarty wylać gorący budyń, posypać borówkami i posypać kruszonką. Pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni.

tarta z jagodami thermomix

4 komentarze

  1. Kasia
  2. Dominika

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO