Pyszna, aromatyczna i jagodowa tarta.
Składniki:
na ciasto:
- 130g mąki tortowej
- 50g masła pokrojonego w kostkę, nieco miękkiego
- 50g cukru pudru, przesianego przez sito
- szczypta soli
- 2 żółtka
budyń:
- 500 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki cukru
- ziarenka z jednej laski wanilii
kruszonka:
- 80 g cukru waniliowego zrobionego w Thermomix lub 65 g cukru zwykłego i 15 g cukru waniliowego
- 80 g mąki pszennej
- 60 g roztopionego masła
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, masło, cukier i sól. Wyrabiamy ciasto czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Dodajemy żółtka i znowu wyrabiamy czas 2 min/poz. Thermomix/Interwał. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Następnie należy ciasto rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Ciasto nakłuć i podpiec z obciążeniem 10 minut w temp. 190 stopni. Następnie dalsze 10 minut bez obciążenia.
Wszystkie składniki na budyń włożyć do naczynia Thermomix i wymieszać czas 20s/obr.5 i podgrzewać czas 8 min./90 stopni./poz. obroty wsteczne/obr.3.
Składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu Thermomix i mieszamy czas 30 s/obr.4
Na wierzch tarty wylać gorący budyń, posypać borówkami i posypać kruszonką. Pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni.
Czy borówki mogą być mrożone?
Tak. Mogą być.
Przepysznie wygląda , Tylko co miała Pani na myśli po przez ,, podpiec z obciążeniem” ? 🙂
Na wierz ciasta dać papier do pieczenia i wysypać np fasolę, ryż i tak podpiec.