Przepisy Thermomix Pączki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 60 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- 250 g mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i masło. Podgrzewamy i mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3
Zaczyn zostawiamy na ok 15 min. Dodajemy mąkę, jajko, żółtka i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ja zostawiam ciasto w misie Thermomix. Po godzinie uderzam w ciasto aby go odgazować i wyciągam na blat oprószony mąką i krótko wyrabiam.
Z ciasta odrywam małe kawałki i formuje pączki. Gotowe pączki zostawiam do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (pączki muszą na prawdę dobrze wyrosnąć, to gwarantuje pojawienie się jasnej obwódki na pączku po upieczeniu)
Pączki smażymy w rozgrzanym smalcu lub oleju na rumiano z każdej strony.
Pączki nadziewamy zaraz po upieczeniu. Może to być ulubiona konfitura. Pączki po wystygnięciu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Termomix to cudowne urządzenie, pączki wyglądają rewelacyjnie!
Ile pączków powinno się wyrobić z tej ilości ciasta? Ile potrzeba opakowań smalcu do smażenia?
ok 12 szt – w zależności jaka wielkość, piekłąm na 4 kostkach smalcu w dużym garnku.
PYSZNE, NAWET PO ZAMROŻENIU I PONOWNYM ODMROŻENIU SMAKUJĄ REWELACYJNI. JA NADZIEWAŁAM TWARDĄ MARMOLADĄ PRZED SMAŻENIEM.
Faktycznie zrobiłem i rewelacyjnie wyrosły. Przed pieczeniem je nadziewamy i też wychodzą
Bardzo sie cieszę