Pączki z jabłkami



Print Friendly, PDF & Email

Składniki na 20 pączków:

  • 200 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 500 g maki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka  spirytusu
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 jabłka
  • cukier
  • cynamon

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże, cukier i masło mieszamy całość czas 2 min/temp. 37/obr.3 Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 minuty/poz. Thermomix/Interwał. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Cukier mieszamy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicy jeszcze krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i wałkujemy prostokąt. Na ciasto dajemy jabłka wymieszane wcześniej z cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę. Kroimy roladę w paski i odkładamy pączki na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Z jednej części wyszło mi 10 pączków.

Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy z obydwu części na złoty kolor. Obtaczamy w cukrze i cynamonie.

paczki thermomix

thermomix pączki

Podobne przepisy

2 komentarze

Add Comment