Składniki na 20 pączków:
- 200 g mleka
- 20 g drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 500 g maki tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka spirytusu
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 jabłka
- cukier
- cynamon
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże, cukier i masło mieszamy całość czas 2 min/temp. 37/obr.3 Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto czas 3 minuty/poz. Thermomix/Interwał. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Cukier mieszamy z cynamonem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicy jeszcze krótko wyrabiamy, dzielimy na 2 części i wałkujemy prostokąt. Na ciasto dajemy jabłka wymieszane wcześniej z cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę. Kroimy roladę w paski i odkładamy pączki na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Z jednej części wyszło mi 10 pączków.
Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, smażymy z obydwu części na złoty kolor. Obtaczamy w cukrze i cynamonie.
A czy mozna je upiec w piekarniku?jak tak to na ile stopni i min??:)
Podejrzewam, ze tak tylko nie wiem czy bardziej jako drożdżówkowe nie wyjdą.