Idealny sok przecierowy dla całej rodziny. U mnie bazą była dynia, jabłko i pomarańcze jednak dodatek marchewki lub innych sezonowych owoców (np. Gruszek) mógłby wzbogacić smak.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1,5 kg jabłek
- 2 pomarańcze
- 50 g cukru (dosłodzić można wg. uznania)
- 2,5 litra wody
Wykonanie:
1. Dynie, jabłka pomarańcze obieramy.
2. Do naczynia Thermomix wlewamy 1 l. wody i na przystawkę Varoma dajemy pokrojoną dynię. Parujemy dynię czas 20 min./Varoma/obr. 1. Po tym czasie do wody dajemy rozparowaną dynię i miksujemy czas 1 min/obr. 9 ( można podzielić na dwie porcje do miksowania). Całość przelewamy do garnka
3. Dokładnie to samo robimy z jabłkami – wlewamy litr wody, na przystawce umieszczamy obrane i pokrojone jabłka. Zmiksowaną całość wlewamy do garnka z przecierem dyniowym.
4. Obrane pomarańcze, pozbawione pestek dajemy do naczynia Thermomix, dajemy cukier i mieszamy czas 1 min/obr.9. Następnie dodajemy 500 g wody i gotujemy czas 10 min/temp. 100 stopni/obr.2. Następnie miksujemy ponownie czas 1 min/obr.9. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka z dynią i jabłkami.
5. Całość wymieszać i gorący sok wlewać do butelek. Dla pewności pasteryzowałam 5 min.
Bardzo dobry soczek!!!!
Zamiast pomarańczy dodałam banany.
Muszę dokupić dynię.
Ile tych bananów?