Sok dyniowo jabłkowo pomarańczowy



Print Friendly, PDF & Email

Idealny sok przecierowy dla całej rodziny. U mnie bazą była dynia, jabłko i pomarańcze jednak dodatek marchewki lub innych sezonowych owoców (np. Gruszek) mógłby wzbogacić smak.

 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 pomarańcze
  • 50 g cukru (dosłodzić można wg. uznania)
  • 2,5 litra wody

Wykonanie:

1. Dynie, jabłka pomarańcze obieramy.

2. Do naczynia Thermomix wlewamy 1 l. wody i na przystawkę Varoma dajemy pokrojoną dynię. Parujemy dynię czas 20 min./Varoma/obr. 1. Po tym czasie do wody dajemy rozparowaną dynię i miksujemy czas 1 min/obr. 9 ( można podzielić na dwie porcje do miksowania). Całość przelewamy do garnka

3. Dokładnie to samo robimy z jabłkami – wlewamy litr wody, na przystawce umieszczamy obrane i pokrojone jabłka. Zmiksowaną całość wlewamy do garnka z przecierem dyniowym.

4. Obrane pomarańcze, pozbawione pestek dajemy do naczynia Thermomix, dajemy cukier i mieszamy czas 1 min/obr.9. Następnie dodajemy 500 g wody i gotujemy czas 10 min/temp. 100 stopni/obr.2. Następnie miksujemy ponownie czas 1 min/obr.9. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka z dynią i jabłkami.

5. Całość wymieszać i gorący sok wlewać do butelek. Dla pewności pasteryzowałam 5 min.

 

Popularne frazy:

  • sok z dyni
  • sok pomaraczowy
  • sok z aronii przepis
  • sok z dyni thermomix
  • sok dyniowo pomarańczowy
  • thermomix sok z dyni
  • kubuś z dyni
  • sok z dyni przepis
  • kubus z dyni z termomiksu
  • thermoprzepisy sok dyniowi

Podobne przepisy

One Response

Add Comment