Sok dyniowo jabłkowo pomarańczowy

Sok dyniowo jabłkowo pomarańczowy
Print Friendly, PDF & Email

Idealny sok przecierowy dla całej rodziny. U mnie bazą była dynia, jabłko i pomarańcze jednak dodatek marchewki lub innych sezonowych owoców (np. Gruszek) mógłby wzbogacić smak.

 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 pomarańcze
  • 50 g cukru (dosłodzić można wg. uznania)
  • 2,5 litra wody

Wykonanie:

1. Dynie, jabłka pomarańcze obieramy.

2. Do naczynia Thermomix wlewamy 1 l. wody i na przystawkę Varoma dajemy pokrojoną dynię. Parujemy dynię czas 20 min./Varoma/obr. 1. Po tym czasie do wody dajemy rozparowaną dynię i miksujemy czas 1 min/obr. 9 ( można podzielić na dwie porcje do miksowania). Całość przelewamy do garnka

3. Dokładnie to samo robimy z jabłkami – wlewamy litr wody, na przystawce umieszczamy obrane i pokrojone jabłka. Zmiksowaną całość wlewamy do garnka z przecierem dyniowym.

4. Obrane pomarańcze, pozbawione pestek dajemy do naczynia Thermomix, dajemy cukier i mieszamy czas 1 min/obr.9. Następnie dodajemy 500 g wody i gotujemy czas 10 min/temp. 100 stopni/obr.2. Następnie miksujemy ponownie czas 1 min/obr.9. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka z dynią i jabłkami.

5. Całość wymieszać i gorący sok wlewać do butelek. Dla pewności pasteryzowałam 5 min.

 

2 komentarze

  1. anna
  2. Aldona Kierczak

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.