Thermomix może nam posłużyć jako młynek do kawy.
Dodatkowo aby kawa nabrała większego aromatu przed zmieleniem warto podgrzać ziarna kawy aby wydobyć z nich ten urokliwy zapach.
Jak zmielić kawę w Thermomix:
- Do naczynia miksującego wsypać kawę i podgrzać czas 3 min/temperatura 60 stopni/obr. 2
- Następnie zemleć czas 2 min/obr. 10
Wskazówki i rady:
- Najlepsza kawa do zaparzania w Thermomix to kawa średnio mielona
- Do zaparzania kawy zawsze używajmy świeżej wody, najlepiej wody źródlanej
- Kawę do picia podawajmy zawsze po przygotowaniu, letnia lub zimna kawa jest niedobra (chyba, że robimy kawę mrożoną)
Jak należy przechowywać kawę?
Tylko kawa świeża dobrze smakuje. Pamiętajmy, że otwarte opakowanie gdzie zostają nam jeszcze ziarna starannie zamykamy, umieszczamy w szczelnym pojemniku i przechowujemy w lodówce. Taki sposób przechowywania kawy gwarantuje, że kawa nie straci tego co ma w sobie najlepszego. Zawartość opakowania należy zużyć do 3 tygodni, bo tylko w tym czasie kawa zachowuje pełny bukiet smaku i aromatu.
Na ile porcji naparu wystarcza jedna paczka kawy?
Z jednej paczki kawy o wadze 250g otrzymujemy ok. 30 filiżanek kawy, zależnie od tego, czy wolimy kawę mocniejszą czy słabszą.
Rewelacyjny pomysł! Już od jakiegoś czasu chcemy z żona kupić młynek do kawy – zupełnie zapominając, że mamy thermomix! Może dlatego, że w połączeniu z thermo widzieliśmy tylko kawę rozpuszczalną, ale powyższy pomysł jest rewelacyjny, aż się nie mogę doczekać poranka, kiedy to uraczę swoją żonę świeżą kawą 🙂
Spróbowałam. Wyszło perfekcyjnie 🙂
sprobowałam i wyszło idealnie. fajny pomysł z podgrzaniem ziaren
no nawet Thermomix na coś się może przydać 🙂
Ba!