
Składniki:
- 140 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 i 1/4 szklanki puree z dyni
Wykonanie:
Do naczynia dajemy masło i ucieramy czas 5 min/obr.3-4. W tym czasie dosypujemy stopniowo cukier. Następnie za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek bocznych utarte masło z cukrem i ponownie mieszamy czas 3 min/obr.4 – i w trakcie tego mieszania dodajemy jajka.
Następnie dajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, sola i przyprawą oraz puree z dyni i jogurt. Za pomocą kopystki mieszamy na jednolitą masę czas 2 min/obr. 3.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do przygotowanych wcześniej foremek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min.