Przepis pochodzi od mojej sąsiadki, która właśnie takie maliny robi na zimę z jednym wyjątkiem, że uciera te maliny z cukrem w makutrze. Byłam ciekawa czy ucieranie w Thermomix da taki sam efekt?………. Dał! Dzieci uwielbiają taką konfiturę. Polewają sobie jogurt naturalny, maliny takie wykorzystałam również jako nadzienie do mufinków. Ze względu na dużą zawartość cukru i przechowywaniu w lodówce wytrzymują długo.
Składniki:
- 1000 g malin
- 1200 g cukru
Wykonanie:
Cukier miksuję na cukier puder czas 15s/obr.10. Następnie nastawiam Thermomix na 1 min/obr.5 (zwiększamy w razie potrzeby)i dosypujemy stopniowo maliny. Następnie przelewamy do czystych wyparzonych słoików, zakręcamy i chowamy do lodówki.
Czy przetwory nie wymagają pasteryzacji, ani gotowania? Nie popsują się?
Ten przepis nie wymaga pasteryzacji. Dlatego taka ilość cukru jest dodana aby nic się nie popsuło. Najlepiej taki mus dawać do czystych małych słoiczków. Przechowuję je w lodówce na najniższej półce.
Dzień Dobry, robiłam podobnie. Tylko, że raz mi się przechowały dobrze, następnym razem spleśniały. Jak długo trzyma Pani w lodówce? Ile miesięcy?
przechowują mi się do kolejnego sezonu czyli kilka miesiecy stoją w lodówce. Ale robiłam na próbe truskawki z takich samych proporcji i zepsuły mi się chyba po miesiącu.
A czy można zrobić z mrożonych malin?
nigdy nie robiłam, więc nie powiem.
Właśnie zrobiłam, ale w razie czego zawekowałam jeszcze w słoiczkach i stoją właśnie „do góry nogami” 🙂 mam zamiar trzymać je w szafce, stąd dodatkowa opcja wekowania 🙂
Dziękuję za przepis. W przepisach na soki często sok się klaruje i przeciera przez sito w celu usunięcia pestek, a przecież w nich jest najwięcej wartości, więc taki przepis jest idealny 🙂
surowe maliny utarte z cukrem trzymane w lodówce wytrzymają do wiosny.