
Składniki:
Składniki zaczynu:
- 35 g zakwasu
- 80 g wody
- 135 g mąki pszennej typ 550
Składniki ciasta chlebowego:
- 200 g zaczynu jw.
- 1 jajko
- 55 g oleju
- 200 g ciepłej wody
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 10 g soli
- 1 jajko do posmarowania
- sezam, mak, siemie lniane do posypania
Wykonanie:
W dzień poprzedzający pieczenie mieszamy składniki na zaczyn na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 12 godzin. W dzień pieczenia do naczynia Thermomix dajemy jajko, olej i wodę i mieszamy czas 3 min/obr.3.
W trakcie mieszania dosypujemy mąki. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę zostawiamy ciasto na 20 minut. Po tym czasie dodajemy zaczyn i sól i wyrabiamy czas 6 min/poz.Thermomix/Interwał.
Wkładamy ciasto do miski posmarowanej olejem i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie wyjmujemy ciasto i na stolnicy formujemy wałek na długość ok 70 cm. Zwijamy jak na zdjęciu poniżej. Układamy taki bochenek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 40-50 minut.
Źródło przepisu: http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-pszenne/churek