Malinowa gryczanka czyli owsianka z kaszy gryczanej

Malinowa gryczanka czyli owsianka z kaszy gryczanej
Print Friendly, PDF & Email

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 100 g malin
  • 100 g mleka
  • 2 łyżeczki miodu
  • garść orzechów

Wykonanie:

Kaszę gryczaną zalewamy ciepłą wodą, dodajemy łyżkę soku z cytryny i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do naczynia Thermomix. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę czas 1 min/obr.10. Ozdabiamy malinami.

Konsystencję gryczanki możemy zmieniać dodając odpowiednia ilość mleka. Jeżeli chcemy gryczankę na ciepło należy wymieszać z ciepłym mlekiem. Zamiast mleka możemy użyć mleka kokosowego lub migdałowego, zamiast orzechów migdałów. Możliwości jest bardzo dużo. Smacznego.

gryczanka_thermomix

One Response

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.