Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g malin
- 100 g mleka
- 2 łyżeczki miodu
- garść orzechów
Wykonanie:
Kaszę gryczaną zalewamy ciepłą wodą, dodajemy łyżkę soku z cytryny i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do naczynia Thermomix. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę czas 1 min/obr.10. Ozdabiamy malinami.
Konsystencję gryczanki możemy zmieniać dodając odpowiednia ilość mleka. Jeżeli chcemy gryczankę na ciepło należy wymieszać z ciepłym mlekiem. Zamiast mleka możemy użyć mleka kokosowego lub migdałowego, zamiast orzechów migdałów. Możliwości jest bardzo dużo. Smacznego.
Witam, czy thermomix zmieli kaszę na aksamitna masę? Moje dzieci wyczuwaja wszystkie grudki pod zębami stąd to pytanie:-) Pozdrawiam