Polędwiczka z Varomy Thermomix.
Thermomix przepisy
Składniki:
- 1 polędwiczka
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 listki liścia laurowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- kilka ziaren gorczycy
dodatkowo:
- siatka do wędzenia wędlin
- papier do pieczenia
- 1000 ml wody
Wykonanie:
Do miski wlewamy oliwę, dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. Umytą polędwiczkę obtaczamy w zalewie. Miskę przykrywamy odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Następnie polędwiczkę wkładamy do siatki wędzarniczej, zawijamy szczelnie w papier do pieczenia (zawijamy tak jak cukierek).
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę. Na pokrywę naczynia Thermomix nakładamy przystawkę Varoma. Na przystawkę kładziemy zawinietą w papier do pieczenia polędwiczke i dusimy czas 60 min/obr.1/ Varoma lub 120 stopni w przypadku TM5.
Po skończonym czasie polędwiczkę zostawiamy do wystygnięcia na przystawce.
Polędwiczka smakuje na zimno jako dodatek do pieczywa lub na ciepło jako danie obiadowe.
Czy mięso kładziemy na dolnej czy górnej części Varomy?
na dolnej części.
Czy bez siatki wędzarniczej poledwiczka też się uda?
Niektórzy zawijają w folię spożywczą. Nie robiłam nigdy bez siatki więc ciężko mi odpowiedzieć.