Składniki na salsa meksykańska Thermomix:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 10 g oliwy
- 700 g pomidorów lima
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w kostkę.
Do naczynia Thermomix dajemy obraną i pokrojoną na 4 części cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Miksujemy czas 15s/obr.5.
Dolewamy oliwy i podduszamy czas 5 min/temp. Varoma/obr.Soft.
Dodajemy pokrojone pomidory, paprykę, ocet i cukier. Gotujemy całość czas 40 min/temp.100/obr.1 wsteczne. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.
Jeżeli robimy salsę do słoików to do gorących słoików należy nalać gorącą salsę. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. W innym przypadku należy pasteryzować naszą salsę.
Salsa taka jest idealna np. do podania z kurczakiem i ryżem. Pasuje również jako sos do nachosów.