Konfitura z czerwonej cebuli. Przepisy Thermomix.
Składniki:
- 500 g czerwonej cebuli
- 130 g czerwonego wytrawnego wina
- 30 g octu balsamicznego
- 2 łyżki masła
- 20 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy obrane i pokrojone na 4 części cebule. Rozdrabniamy czas 3 s/obr. 5.
Dodajemy masło i dusimy czas 5 min/Varoma/obr. 1 wsteczne
3. Dodajemy wino, ocet balsamiczny, cukier, tymianek, sól i pieprz do smaku, dusimy czas 20 min/Varoma/obr. 1 wsteczne
Na pokrywie ustawiamy koszyczek zamiast miarki. Sprawdzajmy od czasu do czasu czy płyn nam nie wyparował. Jeżeli płynu zaczyna być mało dolejmy odrobinę wina. Cebula ma być miękka a płyn ma się zredukować praktycznie do zera.
Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Konfitura smakuje wyśmienicie na grzance z pasztetem i świeżym tymiankiem. Może posłużyć również jako nadzienie wraz z kozim serem do wytrawnych tarteletek.
Mam starszy model gdzie nie ma obrotów wstecznych czy też mogę zrobić? Jakaś podpowiedź?
Może być miazga. Ale moze się myle.
trudno mi powiedzieć