Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli. Przepisy Thermomix.

Składniki:

  • 500 g czerwonej cebuli
  • 130 g czerwonego wytrawnego wina
  • 30 g octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła
  • 20 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Thermomix przepisy. Konfitura z czerwonej cebuli.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy obrane i pokrojone na 4 części cebule. Rozdrabniamy czas 3 s/obr. 5.

Dodajemy masło i dusimy czas 5 min/Varoma/obr. 1 wsteczne

3.  Dodajemy wino, ocet balsamiczny, cukier, tymianek, sól i pieprz do smaku, dusimy czas 20 min/Varoma/obr. 1 wsteczne

Na pokrywie ustawiamy koszyczek zamiast miarki. Sprawdzajmy od czasu do czasu czy płyn nam nie wyparował. Jeżeli płynu zaczyna być mało dolejmy odrobinę wina. Cebula ma być miękka a płyn ma się zredukować praktycznie do zera.

Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Konfitura smakuje wyśmienicie na grzance z pasztetem i świeżym tymiankiem. Może posłużyć również jako nadzienie wraz z kozim serem do wytrawnych tarteletek.

3 komentarze

  1. Elżbieta
    • admin
  2. admin

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock