Konfitura z czerwonej cebuli



Print Friendly, PDF & Email

Konfitura z czerwonej cebuli. Przepisy Thermomix.

Składniki:

  • 500 g czerwonej cebuli
  • 130 g czerwonego wytrawnego wina
  • 30 g octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła
  • 20 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Thermomix przepisy. Konfitura z czerwonej cebuli.

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy obrane i pokrojone na 4 części cebule. Rozdrabniamy czas 3 s/obr. 5.

Dodajemy masło i dusimy czas 5 min/Varoma/obr. 1 wsteczne

3.  Dodajemy wino, ocet balsamiczny, cukier, tymianek, sól i pieprz do smaku, dusimy czas 20 min/Varoma/obr. 1 wsteczne

Na pokrywie ustawiamy koszyczek zamiast miarki. Sprawdzajmy od czasu do czasu czy płyn nam nie wyparował. Jeżeli płynu zaczyna być mało dolejmy odrobinę wina. Cebula ma być miękka a płyn ma się zredukować praktycznie do zera.

Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Konfitura smakuje wyśmienicie na grzance z pasztetem i świeżym tymiankiem. Może posłużyć również jako nadzienie wraz z kozim serem do wytrawnych tarteletek.

Podobne przepisy

Add Comment