Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami

Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami
Print Friendly, PDF & Email

Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami Thermomix

Składniki na 6 gołąbków:

  • liście kapusty
  • 180 g kaszy jaglanej
  • 400 g wody
  • 500 g świeżych grzybów (można zastąpić pieczarkami)
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie:

Kaszę jaglaną wsypujemy do naczynia Thermomix i podprażamy czas 2 min/temp.100/obr.1. Kaszę zalewamy wodą, solimy i gotujemy czas 18 min/temp. 90/obr.1. 

Z kapusty odrywamy 10 liści, myjemy i układamy warstwowo na przystawce Varoma. Przystawkę nakładamy na pokrywę Thermomix na gotującą się kasze. W ciągu 18 min kapusta powinna być al,dente. Kapusta dojdzie jeszcze podczas końcowego gotowania.

Kaszę przekładamy do innego naczynia. Przystawkę Varoma odkładamy.

Do naczynia Thermomix wrzucamy grzyby i siekamy czas 15s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia Thermomix wrzucamy cebulę pokrojoną na 4 części i siekamy czas 10 s/obr.5. Dodajemy masło i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1.

Dodajemy grzyby lub pieczarki i podduszamy do czasu jak odparuje woda czas 15 min/Varoma/obr.1.

Dodajemy kaszę jaglana, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy czas 15s/obr.3-4.

Na liścia dajemy farsz i zwijamy go. Na dno garnka dajemy liścia kapusty i na to układamy gołąbki. Podlewamy wodą, tak aby się liść kapusty nie przypalił i wstawiamy do piekarnika na ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Można również gołąbki przygotować na przystawce Varoma. Wtedy na dno przystawki układamy liścia kapusty. Na niego kładziemy gołąbki. Do naczynia Thermomix wlewamy 700 g wody. Na pokrywę Thermomix nakładamy przystawkę Varoma i parujemy czas 40 min/Varoma/obr.1

Podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym. Przepis na sos grzybowy Thermomix

golabki_kasza_jaglanakasza_jaglana_grzyby

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.