Gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami Thermomix
Składniki na 6 gołąbków:
- liście kapusty
- 180 g kaszy jaglanej
- 400 g wody
- 500 g świeżych grzybów (można zastąpić pieczarkami)
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy do naczynia Thermomix i podprażamy czas 2 min/temp.100/obr.1. Kaszę zalewamy wodą, solimy i gotujemy czas 18 min/temp. 90/obr.1.
Z kapusty odrywamy 10 liści, myjemy i układamy warstwowo na przystawce Varoma. Przystawkę nakładamy na pokrywę Thermomix na gotującą się kasze. W ciągu 18 min kapusta powinna być al,dente. Kapusta dojdzie jeszcze podczas końcowego gotowania.
Kaszę przekładamy do innego naczynia. Przystawkę Varoma odkładamy.
Do naczynia Thermomix wrzucamy grzyby i siekamy czas 15s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia Thermomix wrzucamy cebulę pokrojoną na 4 części i siekamy czas 10 s/obr.5. Dodajemy masło i podduszamy czas 3 min/Varoma/obr.1.
Dodajemy grzyby lub pieczarki i podduszamy do czasu jak odparuje woda czas 15 min/Varoma/obr.1.
Dodajemy kaszę jaglana, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy czas 15s/obr.3-4.
Na liścia dajemy farsz i zwijamy go. Na dno garnka dajemy liścia kapusty i na to układamy gołąbki. Podlewamy wodą, tak aby się liść kapusty nie przypalił i wstawiamy do piekarnika na ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Można również gołąbki przygotować na przystawce Varoma. Wtedy na dno przystawki układamy liścia kapusty. Na niego kładziemy gołąbki. Do naczynia Thermomix wlewamy 700 g wody. Na pokrywę Thermomix nakładamy przystawkę Varoma i parujemy czas 40 min/Varoma/obr.1
Podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym. Przepis na sos grzybowy Thermomix