Jaglano grzybowe kuleczki nadziewane mozarellą

Jaglano grzybowe kuleczki nadziewane mozarellą
Print Friendly, PDF & Email

Jaglano grzybowe kuleczki nadziewane mozarellą

Składniki:

  • 150g kaszy jaglanej
  • 350 g wody
  • 40g suszonych borowików lub innych grzybów
  • 125g mozzarella mini
  • natka pietruszki drobno pokrojna plus kilka listków do ozdoby)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy suszone grzyby i miksujemy czas 15 s/obr.4-5. Przekładamy do innego naczynia, zalewamy ciepłą wodą 350 g i odstawiamy na 30 minut.

Kaszę jaglaną wsypujemy do naczynia Thermomix i podprażamy czas 2 min/temp. 100/obr.1. Następnie wlewamy grzyby z wodą, dodajemy sól (wg. upodobań), oliwę i gotujemy czas 20 min/temp.90/obr.1.

Na pokrywę Thermomix zakładamy koszyczek.

W tym czasie mozarellę mini odsączamy z zalewy, lekko osuszamy. Mozarellę obtaczamy w oregano, dodajemy sól i pieprz.

Kaszę z grzybami odstawiamy do przestygnięcia.Kiedy kasza jest zimna wrzucamy garść pokrojonej drobno natki pietruszki i mieszamy czas 10s/obr.4.

Na dłoń nakładamy kulkę kaszy jaglanej z grzybami i obtaczamy kaszą kulkę mozarelli. Delikatnie przekładamy do naczynia do zapiekania.

Tak przygotowane kulki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.

Kulki smakują na ciepło jak i na zimno.

Thermomix przepisy. Kulki jaglano grzybowe.

Thermomix przepisy. Kulki jaglano grzybowe.

Nie masz składników na kulki jaglano grzybowe? Poniżej możesz zamówić niezbędne produkty:

grzyby_suszone

kasza_jaglana

mozarella_kulki

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.