Jaglano grzybowe kuleczki nadziewane mozarellą

Jaglano grzybowe kuleczki nadziewane mozarellą

Jaglano grzybowe kuleczki nadziewane mozarellą

Składniki:

  • 150g kaszy jaglanej
  • 350 g wody
  • 40g suszonych borowików lub innych grzybów
  • 125g mozzarella mini
  • natka pietruszki drobno pokrojna plus kilka listków do ozdoby)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix dajemy suszone grzyby i miksujemy czas 15 s/obr.4-5. Przekładamy do innego naczynia, zalewamy ciepłą wodą 350 g i odstawiamy na 30 minut.

Kaszę jaglaną wsypujemy do naczynia Thermomix i podprażamy czas 2 min/temp. 100/obr.1. Następnie wlewamy grzyby z wodą, dodajemy sól (wg. upodobań), oliwę i gotujemy czas 20 min/temp.90/obr.1.

Na pokrywę Thermomix zakładamy koszyczek.

W tym czasie mozarellę mini odsączamy z zalewy, lekko osuszamy. Mozarellę obtaczamy w oregano, dodajemy sól i pieprz.

Kaszę z grzybami odstawiamy do przestygnięcia.Kiedy kasza jest zimna wrzucamy garść pokrojonej drobno natki pietruszki i mieszamy czas 10s/obr.4.

Na dłoń nakładamy kulkę kaszy jaglanej z grzybami i obtaczamy kaszą kulkę mozarelli. Delikatnie przekładamy do naczynia do zapiekania.

Tak przygotowane kulki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.

Kulki smakują na ciepło jak i na zimno.

Thermomix przepisy. Kulki jaglano grzybowe.

Thermomix przepisy. Kulki jaglano grzybowe.

Nie masz składników na kulki jaglano grzybowe? Poniżej możesz zamówić niezbędne produkty:

grzyby_suszone

kasza_jaglana

mozarella_kulki

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock