Jaglano grzybowe kuleczki nadziewane mozarellą
Składniki:
- 150g kaszy jaglanej
- 350 g wody
- 40g suszonych borowików lub innych grzybów
- 125g mozzarella mini
- natka pietruszki drobno pokrojna plus kilka listków do ozdoby)
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix dajemy suszone grzyby i miksujemy czas 15 s/obr.4-5. Przekładamy do innego naczynia, zalewamy ciepłą wodą 350 g i odstawiamy na 30 minut.
Kaszę jaglaną wsypujemy do naczynia Thermomix i podprażamy czas 2 min/temp. 100/obr.1. Następnie wlewamy grzyby z wodą, dodajemy sól (wg. upodobań), oliwę i gotujemy czas 20 min/temp.90/obr.1.
Na pokrywę Thermomix zakładamy koszyczek.
W tym czasie mozarellę mini odsączamy z zalewy, lekko osuszamy. Mozarellę obtaczamy w oregano, dodajemy sól i pieprz.
Kaszę z grzybami odstawiamy do przestygnięcia.Kiedy kasza jest zimna wrzucamy garść pokrojonej drobno natki pietruszki i mieszamy czas 10s/obr.4.
Na dłoń nakładamy kulkę kaszy jaglanej z grzybami i obtaczamy kaszą kulkę mozarelli. Delikatnie przekładamy do naczynia do zapiekania.
Tak przygotowane kulki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10 minut.
Kulki smakują na ciepło jak i na zimno.