Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki jaglanej
- szczypta soli
- wrzątek
nadzienie:
- truskawki
- cukier puder
dodatkowo:
- bita śmietana
- listki mięty
Wykonanie:
Do naczynia Thermomix wsypujemy mąkę i sól. Nastawiamy na wyrabianie ciasta czas 3 min/Interwał. Powoli wlewamy wrzątek i musimy obserwować ciasto i w miarę wyrabiania dolewać wrzącą wodę. Ciasto ma być jednolite i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut.
Truskawki kroimy w cząstki, posypujemy cukrem pudrem.
Na stolnicy wałkujemy cienko ciasto, wycinamy koła i na sam środek ciasta dajemy pokrojone truskawki. Sklejamy pierogi.
Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Pierogi z truskawkami podajemy z bitą śmietaną i listkami mięty.