Ravioli nadziewane dynią szpinakiem ricottą i mozzarellą

Ravioli nadziewane dynią szpinakiem ricottą i mozzarellą

Przepis pochodzi z programu Masterchef

http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/michal-muskala-ravioli-nadziewane-pasta-z-dyni-ricotty-szpinaku-i-mozzarelli-z-parmezanem,65407.html

 

Składniki:

Ravioli na ok 12 szt pierożków

  • 1 jajko
  • 90 g mąki pszennej
  • 10 g mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy

Nadzienie ravioli:

  • 120 g obranej dyni
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 125 g ricotty
  • garść świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • ½ kulki mozzarelli
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Wykonanie:

Najpierw wyrabiamy ciasto czyli dajemy do naczynia Thermomix składniki na ciasto i wyrabiamy ciasto (dosyć długo) czas 15 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie owijamy ciasto folią i dajemy do lodówki.

Teraz pora na farsz. Obraną dynię i cukier umieszczamy w naczyniu i tniemy na drobną kostkę czas 30 s/obr.7-8. Dajemy łyżkę masła i dusimy czas 10 min/obr.3/temp.100 stopni.

Kiedy dynia będzie już miękka dajemy szpinak krótko podpieczony na patelni. Kiedy farsz będzie zimny dajemy serki (mozarella pokrojona w kostkę) i przyprawy sól i pieprz. Mieszamy czas 30 s/obr.4

Na rozwałkowane ciasto dajemy łyżkę farszu i sklejamy pierożki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 5 min od czasu wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem i posypujemy parmezanem.

 

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock