Przepis pochodzi z programu Masterchef
Składniki:
Ravioli na ok 12 szt pierożków
- 1 jajko
- 90 g mąki pszennej
- 10 g mąki krupczatki
- szczypta soli
- łyżka oliwy
Nadzienie ravioli:
- 120 g obranej dyni
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka masła
- 125 g ricotty
- garść świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
- ½ kulki mozzarelli
- 1 łyżka tartego parmezanu
Wykonanie:
Najpierw wyrabiamy ciasto czyli dajemy do naczynia Thermomix składniki na ciasto i wyrabiamy ciasto (dosyć długo) czas 15 min/poz. Thermomix/Interwał. Następnie owijamy ciasto folią i dajemy do lodówki.
Teraz pora na farsz. Obraną dynię i cukier umieszczamy w naczyniu i tniemy na drobną kostkę czas 30 s/obr.7-8. Dajemy łyżkę masła i dusimy czas 10 min/obr.3/temp.100 stopni.
Kiedy dynia będzie już miękka dajemy szpinak krótko podpieczony na patelni. Kiedy farsz będzie zimny dajemy serki (mozarella pokrojona w kostkę) i przyprawy sól i pieprz. Mieszamy czas 30 s/obr.4
Na rozwałkowane ciasto dajemy łyżkę farszu i sklejamy pierożki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 5 min od czasu wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem i posypujemy parmezanem.