
Składniki na tartę:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Mąkę oraz masło umieszczamy w naczyniu i mieszamy czas 30 s/obr.4 następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie mieszamy – czas ok 30 sek/obr 3.
Po wyciągnięciu ciasta z Thermomix formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Teraz pora na farsz:)
Składniki na farsz do tarty:
- grzyby leśne (ja miałam 5 kozaków czerwonych, 4 podgrzybki, 10 maślaków)
- 2 małe lub jedna duża cebula
- 2 jajka
- 100 ml śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Kroimy grzyby i cebulę i podsmażamy dodając sól i pieprz do smaku. Następnie do naczynia Thermomix dajemy 100 ml śmietany, dwa jajka, sól, pieprz i mieszamy czas 30 s/obr.3. Następnie dodajemy ok 5 łyżek natki pietruszki i mieszamy czas 10 s/obr. wsteczne 3.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy w pożądanym kształcie i wykładamy na blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 20 min. Po tym czasie można spód posmarować rozmąconym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 3 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy grzyby, zalewamy do masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy ok 20 min w tem. 180 stopni lub do póki nie zetnie się masa.
Podawać na gorąco.
Ten przepis brzmi smakowicie. Na pewno go wypróbuję. Może nie będzie ze świeżych grzybów, a raczej z suszonych ale tez powinno smakowac wybornie.
Masz fajne przepisy Gosiu. 🙂
Kasia sąsiadka dzisiaj robi w mrożonych grzybów.
Bardzo lubię smak i zapach leśnych grzybów – mam je ususzone w słoikach, będą jak znalazł do tej tarty 🙂
Pozdrawiam!