Tarta z ricottą, szpinakiem i pomidorkami

Tarta z ricottą, szpinakiem i pomidorkami
Print Friendly, PDF & Email

Przepis pochodzi z mojej ulubionej gazety z Biedronki „Moje smaki życia” styczeń 2014

Składniki na małą blaszkę

Ciasto:

  • mąka pszenna 120 g
  • zimne masło 60 g
  • sól szczypta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 8 szt pomidorków koktajlowych
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomix i zmiksuj czas 20s/obr.4 Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.

Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek. Następnie czyste i osuszone liście szpinaku. Nalezy krótko przesmażyć ok 2 minut. Szpinak przekładamy na sitko do odsączenia.

Z lodówki wyciągamy ciasto i wałkujemy do żądanego rozmiaru naszej blaszki.. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i w kilku miejscach przekłuwamy widelcem. Podpiekamy lekko ok 15 minut w temp. 180 stopni.

Do naczynia Thermomix dajemy ricottę, jajka, pieprz, rozmaryn. Całość miksujemy na gładką masę czas 15 s/obr.5. Dodajemy szpinak i mieszamy całość czas 1 min/obr. wsteczne.3. Przelewamy masę na podpieczony spód, rozkładamy połówki pomidorków koktajlowych (przecięciem do góry). Pieczemy ok 30 minut do momentu ścięcia się masy.

thermomix tarta

Add Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.