Przepis pochodzi z mojej ulubionej gazety z Biedronki „Moje smaki życia” styczeń 2014
Składniki na małą blaszkę
Ciasto:
- mąka pszenna 120 g
- zimne masło 60 g
- sól szczypta
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie:
- 250 g sera ricotta
- 2 jajka
- 8 szt pomidorków koktajlowych
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 150 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomix i zmiksuj czas 20s/obr.4 Z ciasta uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek. Następnie czyste i osuszone liście szpinaku. Nalezy krótko przesmażyć ok 2 minut. Szpinak przekładamy na sitko do odsączenia.
Z lodówki wyciągamy ciasto i wałkujemy do żądanego rozmiaru naszej blaszki.. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i w kilku miejscach przekłuwamy widelcem. Podpiekamy lekko ok 15 minut w temp. 180 stopni.
Do naczynia Thermomix dajemy ricottę, jajka, pieprz, rozmaryn. Całość miksujemy na gładką masę czas 15 s/obr.5. Dodajemy szpinak i mieszamy całość czas 1 min/obr. wsteczne.3. Przelewamy masę na podpieczony spód, rozkładamy połówki pomidorków koktajlowych (przecięciem do góry). Pieczemy ok 30 minut do momentu ścięcia się masy.